A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszer-növényektől, ugyanakkor valóságos “szénhidrátbombák”. Eddig azonban hiányzott a megfelelő technológia, hogy ezeket a szénhidrátokat ipari mértékben etanollá lehessen alakítani.
Amerikai kutatók most közelebb kerültek a probléma megoldásához: az Escherichia coli baktérium genetikailag módosított alakja képes az alga-szénhidrátot etanollá változtatni. A kutatásban részt vevő Bio Architecture Lab biotechnológiai vállalat közlése szerint az algák szárazanyag-tartalma mintegy 60 százalékban szénhidrátokból áll, ennek a fele az úgynevezett alginátból.
A BAL és a Washingtoni Egyetem kutatói az osztrigafarmok kártevőjeként ismert Vibrio splendidus baktérium génjeit juttatták be az E. coli baktériumokba, amelyek lehetővé tették az alginát megemésztését. A módosított baktériumok a tengeri moszatok szénhidráttartalmának több mint 80 százalékát képesek voltak így etanollá alakítani.
A kutatók szerint ezzel a módszerrel egyetlen hektárnyi területről évente akár 19 000 liter üzemanyagot is elő lehetne állítani, ez a hozam pedig kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető.