Tudomány

Add az arcod a tudománynak

A londoni Science Museumban található "Én 3D"-ben standnál kamerák sorozata készít felvételt a vállalkozó kedvű látogatókról.

A résztvevőkről készült 3D-s felvételeket klinikai vizsgálatokra használják, tanulmányozásuk a veleszületett arckoponya-torzulásokkal élők plasztikai műtétjét és kezelését segíti elő.

Elkészült 3D-s arcmásukat a látogatók bármely szögből megnézhetik, virtuális krokodil- vagy zebrabőrbe bujtathatják ábrázatukat, ám cserébe beleegyező nyilatkozatot kérnek tőlük, amelyben hozzájárulnak a felvétel kutatási célú hasznosításához is.

Az ötlet atyja Allan Ponniah, a Great Ormond Street kórház sebésze, aki szerint ez lesz az arcformák eddig összegyűjtött legnagyobb nemzetközi adatbázisa. “London tökéletes hely arra, hogy a globális népesség körében előforduló változatos arcjellegzetességeket rögzítsük.

A vállalkozó kedvűeknek április 10-ig van lehetőségük részt venni a múzeumi projektben, úgyhogy a tudomány nevében felszólítunk mindenkit, hogy ha addig Londonban járna, ne hagyja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik