Tudomány

Lefotózták az eddigi legfiatalabb szupernóvát

Egy nemzetközi kutatócsoport a felrobbanása után mindössze 14 nappal kapta lencsevégre.

A Földtől körülbelül 23 millió fényévnyire, az Örvény-galaxisban robbant egy a Napunknál is nagyobb tömegű csillag – fényessége néhány hónapon keresztül egy átlagos galaxiséval vetekszik. A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, amely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti.

Spanyolországban, Svédországban, Németországban és Finnországban üzemelő teleszkópok segítségével végezték a megfigyeléseket, az adatokat pedig egy Hollandiában működő szuperszámítógép segítségével dolgozták fel.

Az SN 2011dh katalógusjelű szupernóvát a csillag felrobbanása után mindössze 14 nappal észlelték. A bonni Max Planck Csillagászati Intézet kutatója, Iván Martí elmondása szerint ennek azért van jelentősége, mert a felvételek segítségével megállapítható, hogy milyen sebességgel terjed a robbanáskor keletkezett lökéshullám.

Az SN 2011dh a harmadik szupernóva, amely az elmúlt 17 évben az Örvény-galaxisban felrobbant, ami némileg gyakorinak számít egy csillagváros számára – az átlag negyvenévente egy szupernóva-robbanás galaxisonként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik