Tudomány

2020-ig működik a Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomás 2020 környékén befejezi misszióját, irányítottan visszalép a Föld sűrű légkörébe, majd el nem égő darabjai a tengerbe hullanak.

Vitalij Davidov, az ügynökség igazgató-helyettese közölte: Moszkva megállapodott partnereivel arról, hogy az űrbázist 2020-ig üzemeltetni fogják, de ezután már nem szabad Föld körüli pályán tartani, mert nagyon súlyos és bonyolult szerkezet, amely sok veszély forrása lehet.

Ezért arra a sorsra jut, mint a Mir, amelynek az üzemeltetésével az oroszok 2001-ben hagytak fel, mert az űrállomás már túlságosan elöregedett, bár 1986-tól kezdve az orosz űripar sikerének jelképévé vált.

A Nemzetközi Űrállomást 1998 óta építik a világűrben Oroszország és több nyugati ország együttműködésével. Az állomás a világűrben valaha létesített legnagyobb objektum, 108 méter hosszú és 88 méter széles.

Kiépítésének költségeit nagyrészt az Egyesült Államok fedezte. Az űrbázison 2000 novembere óta tartózkodnak vegyes, zömében amerikai-orosz összetételű asztronauta-csapatok, négy-hat havonta váltva egymást.

Az állomás átlagban 350 kilométeres magasságban másfél óra alatt tesz meg egy fordulatot a Föld körül óránkénti 28 ezer kilométeres sebességgel száguldva.

Ajánlott videó