Tudomány

Összezavarja az élővilágot a klímaváltozás

A gyors ütemű európai felmelegedés miatt egyes pillangó- és madárfajok késve költöznek, a hegyvidéki növényfajok pedig kiszorulóban vannak.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársai úgy találták, hogy 1990 és 2008 között az átlaghőmérsékletek Európában egy Celsius-fokkal emelkedtek. Ez különösen nagy melegedésnek számít, nagyjából 25 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt évszázadban bármikor.

Számításaik szerint ahhoz, hogy a fajok ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok között élhessenek tovább, 249 kilométerrel északabbra kellene költözniük. A vizsgált időszakban azonban a pillangók csak 114 kilométerrel, a madarak pedig mindössze 37 kilométerrel tették északabbra élőhelyüket.

Egy másik, a Bécsi Egyetem biológusai által készített tanulmány 867 növényfaj elterjedtségét vizsgálta hatvan európai hegyvidéki területen. Helyi szinten a 2001 és 2008 közötti különlegesen meleg éveknek alig volt látható következménye, a kontinens szintjén azonban kiderült, hogy alapvető változás zajlik.

A hidegkedvelő növényeket, kezdik kiszorítani a melegebb vidékeken megszokott fajok, amelyek nagyobb magasságokba nyomulnak. Michael Gottfried kutatásvezető szerint a változás mérete megdöbbentő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik