Tudomány

Hat szülőtől származnak a majomikrek

Ughy Márton

2012. 01. 06. 12:10

Az állatokat különböző embriókból származó sejtek egyesítésével alkották meg amerikai kutatók.

Korábban a témában:


Roku és Hex egyelőre nagyon félénk

Az ilyen egyedeket kiméráknak hívjuk és az embrionális fejlődés tanulmányozásához fontosak – eddig főként egerekre korlátozódott a terület kutatása.

Hosszas kísérletezés után a kiméra majmokat úgy sikerült létrehozni, hogy a kutatók a rhesusembriók egészen korai állapotából vettek embrionális őssejteket, és ezeket a még totipotens (vagyis mindenre képes) sejteket keverték össze. (A magzatkezdeményből származó totipotens sejtekből még a teljes állat, annak minden szövete és szerve létrejöhet, mert a specializálódást megelőző állapotban van a sejt.)

A kezdeti, laboratóriumi embrionális őssejtekből kiindult kísérletek kudarca arra utal, hogy ezek a tenyésztett, és akár évtizedekig fenntartott őssejtek nem annyira potensek, mint az élő embrióban található sejtek. Úgy tűnik, hogy a biológiai útvonal, amely korlátozza az őssejtek átalakulási képességét különböző szövetekké, korábban kapcsolódhat be a főemlősöknél, mint az egereknél.

Ennek az a fontos következménye, hogy az őssejtterápiák nem modellezhetők kizárólag egerekkel. A kutatók szerint ez egyben azt is jelenti, hogy használható őssejtterápiák kifejlesztéséhez végül szükség lesz emberi embriókat is hasonló módon tanulmányozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.