Tudomány

A majmok érzékelik a virtuális világot

Rhesusmajmokon folytatott kísérletek igazolták, a majmok felismerik a számítógép monitorján megjelenő tárgyak felületét.

Többé nem csak az ember tekinthető az egyetlen élőlénynek, aki a számítógépek, illetve csúcstechnológiás kütyük kijelzőit nézve érzékelni tudja, felfogja és a valósághoz tudja hasonlítani az ott látottakat.

Újabban majmokról bizonyosodott be ez a képesség a Duke Egyetem Orvosi Központjában az Észak-Karolinai Durhamban.

Miguel Nicolelis orvos és csapata elektródákat ültetett be két majom fejébe, hogy ezekkel olvassa le az állatok agytevékenységét a mozgásért és a tapintásért felelős motoros és a szomatoszenzoros kérgen belül.

Az állatoknak ezután megtanították, hogy vezéreljék megbízhatóan gondolataikkal a számítógép monitorján látott kurzor pozícióját.

A képernyőn a tudóscsapat ezután különböző textúrákat jelenített meg a majmok számára. Akiknek össze kellett társítani a látott felületeket a valós életben ismertekkel. Amikor a kurzort valamelyik felület fölött lebegtették, az említett agyi területeken hasonló minták mutatkoztak, mint amikor valódi tárgyakat érintenek meg.

Amelyik majom jól teljesített, azaz felismerte a felületeket, és el is árulta ezt a tudósoknak – azaz össze tudta kapcsolni valós objektumokkal a virtuálisakat – jutalmul valamilyen csemegét kapott.

A jutalom hatására a majmok megmutatták a tudósoknak, hogy 90 százalékos pontossággal teljesítenek.

Paul Marasco amerikai kutató – aki az elmével vezérelt végtagok fejlesztésével foglalkozik – áttörésként érzékelte az eredményt. Szerinte van remény, hogy az említett agyterületek ingerlésével visszakaphatják az amputáltak az elveszett érzékszervi tapasztalataikat, és újra átélhetik a tapintás élményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik