Tudomány

Hold-fotókon keresnék az idegeneket

Két csillagász azt szeretné, ha önkéntesekkel online módon vizsgáltatnák át alaposabban a Holdról készített felvételeket.

Több százezer Hold képet fognak kielemezni idegenek által hagyott árulkodó jelek után kutatva, ha elfogadják két tudós felvetését.

Paul Davies és Robert Wagner az Arizonai Állami Egyetem kutatói azzal érvelnek a Hold-fotók átnézése érdekében, hogy ha bármilyen idegen civilizáció nyomott hagyott égi kísérőnkön, elvileg a rengeteg adat -a NASA LRO holdszondájának 340 ezer képe – között észre lehetne venni.

“Bár kicsi a valószínűsége, hogy idegen technológia nyomott hagyott volna a Holdon, ha mégis így történt volna azért érdemes kutatni a Holdat, mert felszíne óriási időtartamra képes megőrizni az ilyen jeleket.” – állítja a két tudós.

Számítások alapján az ember nyomai is csak évmilliók múltán fognak teljesen eltűnni, mivel nagyjából 1 mm talajréteg erodál égi kísérőnkön egymillió év alatt.

A potenciális felfedezést csak növeli, ha az ügybe önkénteseket vonnak be; hasonlóan, ahogy a SETI, szintén földönkívüli civilizációk után kutató, vagy a Galaxy Zoo, galaxisrendszerező programjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik