Tudomány

2011: A környezeti rekordok éve volt

Rekordszintet ért el az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és bekövetkezett a világ második legnagyobb atomkatasztrófája.

Fotó: SXC

A brit The Guardian elemzése szerint 2011 negatív és pozitív rekordokat egyaránt megdöntött ökológiai szempontból.

A Föld átlaghőmérséklete a 11 eddigi legmagasabbak között volt, amit valaha feljegyeztek. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Központ mérése egyértelműen azt mutatja, hogy a Föld továbbra is melegszik. Ez a tendencia azért is figyelemre méltó, mert 2011-ben aktív a La Niña óceánhűtő jelenség.

Mauna Loán Hawaiin májusban az üvegházhatást okozó gázok legmagasabb arányú kibocsátását mérték: több, mint 394 ppm-et.

Szeptemberben a németországi Brémai Egyetem a rekordméretűre összehúzódott sarki jeget mérte a NASA Aqua műholdjának adatai alapján. Christophe Kinnard chilei kutató arról számolt be, a tengeri jég 450 évre visszamenően nem volt ennyire kicsi.

 

SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁS, REKORDMENNYISÉGŰ TORNÁDÓ

Eközben Kelet-Európa, Oroszország, Pakisztán, a Közel-Kelet és Észak-Amerika időjárása szélsőségeket mutatott. Észak-Amerikában óriási árvizek pusztítottak. Kiöntött a Mississippi és a Missouri, rekordmennyiségű erdőtüzet mértek, és délen bénító szárazság uralta a földeket.

50 amerikai államban 2941 extrém hideg és extrém mele grekord dőlt meg.

Szintén az Egyesült Államokban 2011-et a tornádók évének tartják, január és június között 43 nagyobb zivatart és közel 1600 tornádót jegyeztek fel az USA déli és keleti részén.

Árvizek taroltak Ausztráliában. A Washi trópusi vihar ezer emberrel végzett és 300 ezer embert tett hajléktalanná a Fülöp-szigeteken. Thaiföldön ötven év óta nem alakult ki ennyi árvíz. Észak-Kínát 60 éve nem sújtotta ilyen méretű aszály.

Az aszály nemcsak az ember lakta területeken okozott kárt. Afrikában, főleg Szomáliában több millió állat pusztulásához vezetett.

A texasi Austinban példátlan hőség és szárazság uralkodott 27 egymást követő napon át. A folyamatos szárazság 100-500 millió fával végzett, az erdőtüzek pedig 4 millió hektárt perzseltek fel.

Európában hőmérsékletrekordok dőltek meg, és szintén a szárazság uralkodott. Norvégiában az átlag novemberi hőmérséklet 5,4 °C volt. A Duna hatvan éve nem állt ilyen alacsony szinten. Németországban és számos észak-európai országban 1881 óta nem jegyeztek fel ilyen szárazságot az év végén.

 

FÖLDRENGÉS, CUNAMI ÉS ATOMKATASZTRÓFA

2011 a földrengések tekintetében is rendkívüli év volt. Hét héten át, január 1. és február 21. között a következő országokban regisztráltak nagyobb földrengést: Argentína, Chile, Irán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Tonga, Burma, Salamon-szigetek, Tonga, Celebesz, Fidzsi-szigetek, Új-Zéland.

Az év leghatalmasabb földrengése minden kétséget kizáróan a március 11-i 9,0-es erősségű japán földrengés volt, mely körülbelül 15 500 ember halálát okozta.

Fotó: US NAVY photo/Wikimedia Commons

A földrengést halálos cunami követte, és károk keletkeztek Fukusima Dai icsi három atomreaktorában. A fűtőanyagok leolvadása miatt 160 ezer embert kellett a területről kiköltöztetni. A természeti károk még ma is felbecsülhetetlenek. A tragédiát a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála alapján szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták.

A katasztrófa óta augusztus végéig 15 ezer terabecquerel sugárzó cézium-137 jutott a környezetbe, ez 168-szorosa annak, mint amennyi a hirosimai atomtámadás idején egyszerre kiszabadult. A háziállatokat és gazdasági állatokat sorsukra hagyták az evakuációs zónában. Még December 5-én is került radioaktív víz az óceánba.

 

A TIGRISEKET ÉS A GORILLÁKAT MEGMENTHETJÜK, UGYE?

Fotó: Frédy Mercay / WWF

Mindezen tragédiák mellett azért üdvözítő környezeti rekordok is születtek az esztendő során.

Kimutathatóan csökkent az erdőirtás az Amazonast környező területeken. 23 éve nem volt mérhető ekkora visszaesés az erőerdők pusztításában.

Nőtt a világ tigriseinek száma, a leglakottabb területeken Laoszban, Burmában és Nepálban a 2007-es 1411 állományszámról 1706-ra. Ugyanakkor a WWF  – Természetvédelmi Világalap – bejelentette, hogy a szibériai tigrisek száma a vadonban Északkelet-Kínában mindössze 18-22-re tehető.

Növekedett a gorillapopuláció Ruandában, Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A WWF felmérése 100-zal több gorillával számolt 2003 óta.

És mi emberek is többen lettünk, októberben már hétmilliárdan voltunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik