Tudomány

Megtalálták a kettes típusú cukorbetegség egyik okát

Egy aminosav a hibás. Nemcsak a diabétesz, hanem a magas vérnyomás és a rák kezelésében is segíthet a pécsi kutatók felfedezése.

Pécsi kutatók nyolcéves munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy az egyik aminosav végleges módosulása okozza a kettes típusú cukorbajt.

A Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának és nefrológiai centrumának vezetője, Wittmann István elmondta: ha szabadalmi kérelmüket elfogadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

Ráadásul a kutatás eredményei nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban is segíthetnek – adta hírül az Új Dunántúli Napló.

 

AZ EGYMILLIÓ CUKORBETEG ORSZÁGA

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását.

Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb. Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt.

A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, súlyosabb esetben inzulinra is. Egymillió cukorbeteg él idehaza, és ugyanennyien vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik