Élet-Stílus

Tíz felnőttből egy cukorbeteg lesz 2030-ra

Az International Diabetes Federation (IDF) legfrissebb adatait november 14-én, a cukorbetegek világnapján közölték.

Az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) friss becslései szerint 522 millió embernél alakulhat ki diabétesz az elkövetkező két évtized során, olyan változók figyelembevétele alapján, mint az öregedés és a demográfiai változások. (A prognózis mindkét típusú cukorbetegségre értendő.) A várakozások szerint az esetek száma 90 százalékkal emelkedhet meg Afrikában, ahol korábban a fertőző betegségek számítottak a halálozások fő okának. Az IDF Diabetes Atlas 2011-es adatai szerint Magyarországon 568 380 cukorbeteg ember él (20-79 éves korosztályban), és 7353 fő veszítette életét Magyarországon diabétesz következtében (tavaly ez a szám még 9824 volt).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 346 millió ember szenved cukorbetegségben világszerte (az IDF legfrissebb adatai szerint 366 millió), a halálozások 80 százaléka a fejlődő országokban következik be, és 2030-ra megduplázódhat a számuk, és az IDF előrejelzései pedig nagyon is valószínűek. „Hihető ez az adat – jelentette ki Gojka Roglic, a WHO diabétesz részlegének munkatársa –, de azt, hogy mennyire korrekt vagy sem, nem tudjuk megmondani.”

Roglic szerint a cukorbetegségek számának emelkedése inkább az elöregedéssel van összefüggésben, mint az elhízással. A legtöbb diabéteszes megbetegedés a kettes típusúba tartozik, ami főleg a középkorúak körében jelentkezik – elsősorban a nem megfelelő életmóddal, a súlygyarapodással és az ülő életmóddal összefüggésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik