Tudomány

Megörökítették egy vámpírcsillag lakomáját

Elkészült az eddigi legrészletesebb kép egy olyan csillagrendszerről, melyben az egyik csillag elszívja társának anyagát.

A képet, mely az SS Leporis rendszer tagjairól készült az ESO VLT – Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy teleszkópjának – interferometriai mérései alapján rekonstruálták. Olyannyira élesek és részletesek, hogy nemcsak a két csillag keringését lehet látni a belőlük készült animáción, hanem a nagyobbik méretét is meg lehet határozni – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján.

Az SS Leporis csillagjainak keringési periódusa 260 nap. Egymástól való eltérésük kissé meghaladja a Föld-Nap távolságot. A nagyobb és hűvösebb csillag mérete a Merkúr pályaméretének felel meg.

A hihetetlenül kis távolság miatt a forró és nagyobb kísérő tömegének a kis csillag már majdnem a felét elszívta. A kutatók szerint a két csillag közötti anyagátadás jelentősen különbözik a modellek által előrejelzettől: a vámpírcsillag “harapása”, bár hatékony, de gyengéd.

A csillagászok az óriáscsillag méretét is elnézték előzetes számításaikkal. Sokkal kisebb, mint ahogy azt eddig gondolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik