Tudomány

Madárrekord a tatai Öreg-tavon

Pár nap leforgása alatt korábban még soha nem látott számban gyűltek össze vadludak a mintegy 220 hektárnyi tatai Öreg-tavon.

Bolla Adrienn, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta az MTI-nek, hogy hozzávetőleg 50 ezer vadlúd éjszakázik ezekben a napokban a nemzetközi egyezménnyel is védett élőhelyen. A körülbelül 2500 récével, 4000 sirállyal és 8000 varjúval mindez azt jelenti, hogy 65 ezer madár tartózkodik Magyarország legrégebbi mesterséges halastavának a környékén.

A tatai Öreg-tó évszázadok óta az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak kiemelt jelentőségű éjszakázó- és pihenőhelye, azonban ilyen mértékű madártömegre a tó utóbbi harmincéves történetében nem volt példa.

A természetvédelmi szakemberek szerint a jelenség oka elsősorban a táplálékforrásban keresendő: a rendkívül száraz ősz miatt a keleti országrészben gyakorlatilag nem vagy alig találnak élelmet és vizet a vadludak, ezért gyűlnek össze az ország nyugati felében.

Az egyedülálló és különleges látvány apropóján a megyei természetvédők vadlúdlesre invitálják az érdeklődőket. Szombat reggel 7 órától a madarak reggeli kirepülését, délután 3 órától pedig a behúzását tekinthetik meg a jelenlévők.

Ilyen a vadlúdbehúzás látványa (videó a 2009-es novemberi Vadlúd Sokadalomról):szólj hozzá: Vadlúdbehúzás az Öreg-tóra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik