Tudomány

Vadlúdrekord és fotókiállítás az Öreg-tónál

A természetvédők szerint a hétvégére megdőlhet az eddigi rekord, és 25 ezernél is több vadlúd pihenhet a tatai Öreg-tavon.

Tata neve jól ismert a magyarországi és nem túlzás a külföldi madármegfigyelők mind népesebb táborában.

Az Öreg-tó, ez az alig két négyzetkilométer felületű, mesterséges tó az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, amely méltán teszi világszerte híressé. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.

A szombaton kezdődő idei Vadlúd Sokadalom elnevezésű, egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján november 26 és 27 között.

A vadludak megfigyelése után a rendezvényen látható lesz Máté Bence fotókiállítása. Az Év természetfotósa 2010 címet nemrégiben elnyerő fotós előadáson mutatja be a közelmúltban megjelent albumát.

A látogatók forrástúrán is részt vehetnek, mert újból megjelentek a Tatáról negyven éve eltűnt langyos vizű források: a legújabban a tatai vár alatti falból tör a felszínre a 20 fokos karsztvíz.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. Az országos természetvédelmi fesztivál minden év november utolsó szombatján kerül megrendezésre.

AJÁNLOTT LINKEK:

Vadlúd Sokadalom 2010

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik