Tudomány

Hazavitték a mocse majomfejet

Az Új-Mexikói Történeti Múzeum visszaadta Perunak a mocse kultúra idejéből származó, kalandos utat bejárt arany majomfejet.

A majomfej a Kr. u. 100-800 körüli mocse kézműves ipar gyöngyszemének számít, valószínűleg egy előkelő hordta a nyakában. Alig néhány centiméteres, szeme kagylóhéjból készült, és nyelvével együtt türkizkék színű, orra lazurit; belsejét egy golyó teszi ki.

A kutatók olyan nagy becsben tartják, hogy átadására Washingtonban került sor követségi tisztségviselők jelenlétében – olvasható a Múlt-kor történelmi portál hírei között.

Még 1987-ben Walter Alva perui régész fedezte fel egy sipáni sírboltban. Az érintetlen temetkezési helyet később kifosztották, majd az értékes kincsek – a majomfejjel együtt – műgyűjtőkhöz kerültek, akik nem mutattak különösebb érdeklődést a leletek származási helye iránt.

Az aranymajom a nyolcvanas évek végén került John Bourne gyűjtő tulajdonába, aki az amerikai Új-mexikói Történeti Múzeumnak adta kölcsön egy 1998-as tematikus kiállításra.

Akkor tulajdonosa tagadta, hogy a lelet a sipáni sírból származna. A perui kormány ezután tett hivatalos lépéseket a műkincs visszaszolgáltatása érdekében. 1998-ban az FBI aktát nyitott az üggyel kapcsolatban, és meg is szerezte a majomfejet.

A kincs ekkor visszakerült a múzeumba, majd ismét ahhoz a műgyűjtőhöz, aki annak idején megvásárolta. A szakértők ezután nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy valóban Sipánból származik-e a medál.

Tavasszal az ügy az amerikai igazságügyi miniszter asztalára került. A végső döntést pedig az Új-mexikói Múzeum igazgatótanácsa hozta meg, amely a perui kincs visszaszolgáltatása mellett voksolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik