Tudomány

Titokzatos bronzcsat a középkori eszkimóknál

Nem lehet tudni, hogy hogyan, de egy öntött bronzcsat került a középkorban Alaszkába. A tárgy fejtörést okozott a régészeknek.

Egy eszkimóházat tártak fel a National Science Foundation támogatásával a Kaliforniai Egyetem régészei az alaszkai Seward félszigeten, amikor egy öntött bronzcsat került a kezükbe.

A fémdarab az eszkimóház bejáratánál egyméteres mélységben rejtőzött. A radiokarbonos vizsgálat kiderítette, hogy a 600-as évekből származik.

Tudni kell, hogy a területen akkoriban nem működött fémkohászat, és az akkori Észak-Amerika lakói biztosan nem készíthették a különös tárgyat.

Hogy hogyan kerülhetett a csat mégis Alaszkába? A történészek feltételezései szerint elképzelhető, hogy a mai őslakosok ősei Szibériából vándoroltak a középkor kezdetén a kontinensre, és ők vitték magukkal a csatdarabot, melyet eredetileg a mai Korea területén, Kínában vagy Mandzsúriában önthettek.

Az is előfordulhat, hogy mivel hasonlót maguk nem tudtak előállítani, így nagy becsben tartották, a számukra magas technikai tudást jelképező tárgy pedig nemzedékekről, nemzedékekre öröklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik