Elektromos vasút, lift és vezetés (1816)

Lenthe, 1816. december 13. – Megszületik a feltaláló és iparos, akiről az elektromos vezetőképesség mértékegységét is elnevezték, Ernst Werner Siemens.

Korábban a témában:

Egy tizennégy gyermekes földműves család negyedik sarjaként jött világra a Hannovertől nem messze található aprócska településen. Az elemi elvégzése után a középfokú oktatást már nem fejezte be, mivel a család nem tudta kifizetni az iskola költségeit. Később azonban mégis tudta folytatni tanulmányait – miután csatlakozott a sereghez, 1835-ben a felettese mérnöki képzést rendelt az akkor 19 éves ifjúnak.

Siemens alapvetően jó katonának számított, amit a szolgálatban szerzett számos érem is bizonyít, azonban már hadnagyként öt év börtönre ítélték, amiért egy párbajban az egyik résztvevő segédjeként lépett fel. Találékony ember lévén, idejét nem pocsékolta el, celláját laborrá alakította és a galvanizációval kísérletezett. Szerencséjére viszonylag hamar, 1842-ben kegyelmet kapott és egészen 1849-ig katona maradt.

Ernst Werner Siemens alhadnagy (ernst werner von siemens, siemens, katona)
Siemens, a porosz tüzérség alhadnagyaként
Forrás: Wikipédia

Marconihoz hasonlóan elsősorban nem a teljesen új eszközök kitalálásában, hanem a meglévők tökéletesítésében és újszerű alkalmazásában remekelt. Például létrehozta a távíró egy olyan változatát, ami a morzekód helyett egy tűvel jelezte az éppen továbbított betűt.

Mutató távíró (siemens, ernst werner von siemens, távíró, mutató távíró, )
Forrás: Siemens

E találmányra alapozva hozta létre 1847. október 1-jén – tehát még tisztként – a mai multinacionális Siemens elődjét, a Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske névre hallgató céget (vagyis a Siemens & Halske Távíró Készítő Vállalatot). A társaság hamar nemzetközi méreteket öltött – egyik testvére, Sir William Siemens Angliában, míg egy másik, Carl von Siemens Oroszországban képviselte.

Kétszer házasodott. Először Mathilde Dumant vette feleségül 1852-ben, aki 1867. július 1-jén meghalt. Második felesége Antonie Siemens, aki nem csupán névrokon volt.

Villamosmérnöki tevékenysége okán olyan találmányok kapcsolódnak a nevéhez, mint az 1879-ben feltalált villamosvasút, az 1880-ban kialakított elektromos lift, az 1881-ben összerakott villamos és az 1882-ben kipróbált trolibusz. Az 1887. november 28-án átadott budapesti villamos is a Siemens & Halske munkáját dícsérte.

Elektromote - az első trolibusz (ernst werner von siemens, siemens, trolibusz, )
Elektromote – az első trolibusz a világon
Forrás: Wikipédia

Egész életén át tartó munkásságáért 1888-ban III. Frigyes német császár nemesi rangot adományozott neki, így Ernst Werner 1892. december 6-án „von” Siemensként térhetett örök nyugalomra.

Ernst Werner von Siemens (ernst werner von siemens, siemens, )

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2016. május 29.
A DIGI Távközlési És Szolgáltató Kft. portálja a River Estates A-kategóriás, modern, 9 emeletes irodaház földszintjén, a főváros XIII. kerületében, a Váci út - Dózsa György út találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.