Tudomány

Teljes holdfogyatkozás: délután bevörösödik a Hold

Szombaton délután és este ismét teljes holdfogyatkozásban gyönyöködhetünk. Ne maradjunk le róla, mert négy évet várhatunk a következőre!

Kapcsolódó cikkek

Fotó: NASA

Utoljára a június 15-i holdfogyatkozást lehetett teljességében megfigyelni Magyarország területéről. Tavaly a téli napforduló hajnalán vörösödött el a telihold. Idén még egy teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk december 10-én, amelynek a kezdete hazánkból a Hold délutáni kelése miatt nem fog látszódni.

 

AZ ORSZÁG KELETI RÉSZÉN ÉLŐK TÖBBET LÁTHATNAK

A fogyatkozás hazai idő szerint 12:33 kor kezdődik, ez az ázsiaiaknak, ausztráloknak, alaszkaiaknak kedvez. Magyarország területén, ha nem akarsz lemaradni, Budapesten 15:50 perc körül érdemes csak az égre pillantani. Ekkor kel ugyanis a Hold az északkeleti égbolton a Bika csillagkép keleti oldalán.

Kellően magas megfigyelőállásból láthatóvá válik a teljes holdfogyatkozás utolsó 7 perce, amelyről csak a Dunántúl délnyugati részében lakók maradnak le. Az ország legnyugatibb pontjain már csak az árnyékból kilépő “holddarabka keltében” gyönyörködhetnek (16:04 perckor). Magyarország legészakkeletibb részén élők viszont jól járnak, mert helyi idő szerint ott már 15:32kor felkel a Hold.

Így látható majd a Hold Magyarországról 16:45 perc körül:

Fotó: MCSE

 

A fogyatkozás menetrendje (vastag betűvel jelölve azok a jelenségek, amelyek Magyarországról is megfigyelhetők):

12:33 – a Hold belép a Föld félárnyékába, a részleges fogyatkozás kezdete;

13:45 – a Föld árnyéka megjelenik égi kísérőnkön;

15:06 – a Hold teljesen a Föld árnyékéba borul – a totalitás kezdete;

15:32 – Magyarország legészakkeletibb pontján felkel a Hold;

15:50 – Budapesten felkel a Hold;

15:57 – a totalitás vége;

16:04 – Magyarország legnyugatibb pontján felkel a Hold;

17:17 – a Hold kilép a Föld árnyékából;

18:30 – elhagyja a Föld félárnyéka a Holdat;

 

MIÉRT VÖRÖSÖDIK EL A HOLD?

A félárnyék első és utolsó érintése között igen hosszú idő: 5 óra 56 perc 28 másodperc telik el. A totalitás 51 percen át tart majd.

A holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül. Kezdetben a Föld félárnyéka, majd a teljes holdfogyatkozásnál a “teljes” árnyéka – umbra – “takarja be” égi kísérőnket.

Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látjuk majd a Holdat (Magyarországról nézve, kivéve a nyugat-dunántúli területeket, már sötétvörösen kel).

A Hold a legsötétebb és legvörösebb a totalitás ideje alatt lesz, ahogy az alábbi animáción megtekinthető:

forrás: Space.com/NASA

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás mindenhonnan látszódik ahonnan a Hold árnyékba került része is megfigyelhető. Mivel a holdfénynek nincs szemkárosító hatása, így speciális szemüveg nélkül, szabad szemmel, sőt távcsővel is nyomon követhető! Próbálkozni lehet fényképezéssel, ha erre alkalmas a fényképezőgépünk.

 

NÉZD A HOLDAT KÖRÜLVEVŐ CSILLAGOKAT!

A fogyatkozás ideje alatt jó idő esetén érdemes megismerkednünk a Holdat körülvevő csillagokkal. A fo­gyat­ko­zás he­lyét a jól is­mert té­li csil­lag­ké­pek öve­zik, több fé­nyes csil­lag­gal. Az Al­de­ba­ran (bikaszem csillag) 9°-kal dél­nyu­gat­ra, a Be­tel­ge­use 19°-kal dél­ke­let­re, a Pol­lux 37°-ra ke­let­re, míg a Capel­la (az égbolt hatodik legfényesebb csillaga) 24°-ra észak­ra lesz a fo­gyat­ko­zó Hold­tól. (Aki nem tájékozott a csillagok ismeretében, és nincs kedve csillagászati atlaszokat nézegetni, vegye igénybe okostelefonján az Androidra letölthető Google Sky Map alkalmazást, vagy nézze meg előre számítógépén az ingyenes Stellarium programmal a csillagok állását!)

A je­len­ség a 135. Szár­osz-cik­lus 23. fo­gyat­ko­zá­sa. A sorozat éppen fénykorát éli. A sorozat leghosszabb fogyatkozására egy Szárosz-ciklussal később, 2029. június 26-án kerül sor, 102 perc hosszú totalitással.

Magyarországról legközelebb teljes holdfogyatkozásnak 2015. szeptember 28-án hajnalban lehetünk újra tanúi. Akkor holdfogyatkozás teljes szakasza 72 percen át fog tartani.

 

HOLDFOGYATKOZÁS ÉLŐBEN

A holdfogyatkozás most is élőben követhető a neten a SLOOH Space Camera weboldalán. Illetve magyar távcsöves bemutatóval kísérve a Galileo Webcaston.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik