Tudomány

Teljes holdfogyatkozás: délután bevörösödik a Hold

24.hu
24.hu

2011. 12. 10. 08:00

Szombaton délután és este ismét teljes holdfogyatkozásban gyönyöködhetünk. Ne maradjunk le róla, mert négy évet várhatunk a következőre!

Korábban a témában:

Holdfogyatkozás (holdfogyatkozás, hold)

Fotó: NASA

Utoljára a június 15-i holdfogyatkozást lehetett teljességében megfigyelni Magyarország területéről. Tavaly a téli napforduló hajnalán vörösödött el a telihold. Idén még egy teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk december 10-én, amelynek a kezdete hazánkból a Hold délutáni kelése miatt nem fog látszódni.

 

AZ ORSZÁG KELETI RÉSZÉN ÉLŐK TÖBBET LÁTHATNAK

A fogyatkozás hazai idő szerint 12:33 kor kezdődik, ez az ázsiaiaknak, ausztráloknak, alaszkaiaknak kedvez. Magyarország területén, ha nem akarsz lemaradni, Budapesten 15:50 perc körül érdemes csak az égre pillantani. Ekkor kel ugyanis a Hold az északkeleti égbolton a Bika csillagkép keleti oldalán.

Kellően magas megfigyelőállásból láthatóvá válik a teljes holdfogyatkozás utolsó 7 perce, amelyről csak a Dunántúl délnyugati részében lakók maradnak le. Az ország legnyugatibb pontjain már csak az árnyékból kilépő “holddarabka keltében” gyönyörködhetnek (16:04 perckor). Magyarország legészakkeletibb részén élők viszont jól járnak, mert helyi idő szerint ott már 15:32kor felkel a Hold.

Így látható majd a Hold Magyarországról 16:45 perc körül:

Fotó: MCSE

 

A fogyatkozás menetrendje (vastag betűvel jelölve azok a jelenségek, amelyek Magyarországról is megfigyelhetők):

12:33 – a Hold belép a Föld félárnyékába, a részleges fogyatkozás kezdete;

13:45 – a Föld árnyéka megjelenik égi kísérőnkön;

15:06 – a Hold teljesen a Föld árnyékéba borul – a totalitás kezdete;

15:32 – Magyarország legészakkeletibb pontján felkel a Hold;

15:50 – Budapesten felkel a Hold;

15:57 – a totalitás vége;

16:04 – Magyarország legnyugatibb pontján felkel a Hold;

17:17 – a Hold kilép a Föld árnyékából;

18:30 – elhagyja a Föld félárnyéka a Holdat;

 

MIÉRT VÖRÖSÖDIK EL A HOLD?

A félárnyék első és utolsó érintése között igen hosszú idő: 5 óra 56 perc 28 másodperc telik el. A totalitás 51 percen át tart majd.

A holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Nap és a Hold között tartózkodik, ilyenkor a Föld árnyéka a Holdra vetül. Kezdetben a Föld félárnyéka, majd a teljes holdfogyatkozásnál a “teljes” árnyéka – umbra – “takarja be” égi kísérőnket.

Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látjuk majd a Holdat (Magyarországról nézve, kivéve a nyugat-dunántúli területeket, már sötétvörösen kel).

A Hold a legsötétebb és legvörösebb a totalitás ideje alatt lesz, ahogy az alábbi animáción megtekinthető:

forrás: Space.com/NASA

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás mindenhonnan látszódik ahonnan a Hold árnyékba került része is megfigyelhető. Mivel a holdfénynek nincs szemkárosító hatása, így speciális szemüveg nélkül, szabad szemmel, sőt távcsővel is nyomon követhető! Próbálkozni lehet fényképezéssel, ha erre alkalmas a fényképezőgépünk.

 

NÉZD A HOLDAT KÖRÜLVEVŐ CSILLAGOKAT!

A fogyatkozás ideje alatt jó idő esetén érdemes megismerkednünk a Holdat körülvevő csillagokkal. A fo­gyat­ko­zás he­lyét a jól is­mert té­li csil­lag­ké­pek öve­zik, több fé­nyes csil­lag­gal. Az Al­de­ba­ran (bikaszem csillag) 9°-kal dél­nyu­gat­ra, a Be­tel­ge­use 19°-kal dél­ke­let­re, a Pol­lux 37°-ra ke­let­re, míg a Capel­la (az égbolt hatodik legfényesebb csillaga) 24°-ra észak­ra lesz a fo­gyat­ko­zó Hold­tól. (Aki nem tájékozott a csillagok ismeretében, és nincs kedve csillagászati atlaszokat nézegetni, vegye igénybe okostelefonján az Androidra letölthető Google Sky Map alkalmazást, vagy nézze meg előre számítógépén az ingyenes Stellarium programmal a csillagok állását!)

A je­len­ség a 135. Szár­osz-cik­lus 23. fo­gyat­ko­zá­sa. A sorozat éppen fénykorát éli. A sorozat leghosszabb fogyatkozására egy Szárosz-ciklussal később, 2029. június 26-án kerül sor, 102 perc hosszú totalitással.

Magyarországról legközelebb teljes holdfogyatkozásnak 2015. szeptember 28-án hajnalban lehetünk újra tanúi. Akkor holdfogyatkozás teljes szakasza 72 percen át fog tartani.

 

HOLDFOGYATKOZÁS ÉLŐBEN

A holdfogyatkozás most is élőben követhető a neten a SLOOH Space Camera weboldalán. Illetve magyar távcsöves bemutatóval kísérve a Galileo Webcaston.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.