Szemet növesztettek a teste végébe

Amerikai kutatók ebihalakon tesztelték, hogyan lehet plusz testrészt növeszteni a sejtkommunikáció megváltoztatásával.

Korábban a témában:

háromszemű ebihal (ebihal, )

Fotó: Michael Levin

A Tufts University School of Arts and Sciences laboratóriumában bebizonyították, hogy bele tud avatkozni az ember a sejtek természetes bioelektromos kommunikációjába, és ezáltal egy új típusú szervet hozhatnak létre a gerinces szervezetben.

A tudósok a hát és a farok területén manipulálták a sejtek membrán feszültségét Xenopus ebihalakban, amikor azt tapasztalták egy ebihalnak a teste hátulsó végében is szeme nőtt.

Alapfeltevésük az volt, hogy minden biológiai szervezetben van egy speciális membránfeszültség, mely a szervkialakulást beindítja. Elég ezt a feszültséget létrehozni, és akkor a test olyan területein is megkezdődhet a szervnövekedés, ahol eddig soha nem gondolták volna.

Korábban Dany S. Adams szintén a Tufts biológusa kimutatta, hogy az ebihalak egészséges arcának kialakulásához bioelektromos jelek szükségesek, mellyel a szervezetben meghatározódik egy-egy sejt saját feladata.

A mostani kísérletsorozatban több negatív hiperpolarizált sejtklasztert azonosítottak a békaembriókban. Ahhoz, hogy a hátsó területeket is hasonló tulajdonságúvá tegyék az embriók hátsó felének sejtjeibe mRNS kódolású ioncsatornákat fecskendeztek, melyeknek feladata az volt, hogy a sejtek membránjain belül a jelátvitelnek megfelelő “kapukat” alakítsanak ki.

Michael Levin vezető kutató és csapata a meglepő eredmények után további próbákat hajtanak végre. A kutatást az agyterületek, gerincvelő és végtagok szokatlan helyen való növesztésével folytatják.

Az elsőre hihetetlennek hangzó felfedezésnek egyébként a regeneratív orvoslásban, főleg a szervnövesztés és szervátültetés területén vehetik nagy hasznát. Persze ma még furcsa belegondolni, de lehet, hogy a jövőben a kísérletet embereken is elvégzik.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények