Tudomány

Trombózist okoznak a fogamzásgátlók?

Újraértékeli az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyes viszonylag új, drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerek kockázatát.

Az FDA kétnapos szakértői tanácskozást tart a héten, amelyen új biztonsági intézkedésekről, például figyelmeztető címkézés bevezetéséről is tárgyalnak.

Kicsi ugyan a kockázat emelkedése, mégis fontos odafigyelni rá, mert a vérrögök szívrohamot, szélütést, tüdőembóliát vagy trombózist okozhatnak attól függően, hogy az érrendszer mely pontján alakulnak ki vagy akadnak el, így akár halállal is végződhet a rögképződés.

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkaneveken forgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is a Bayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet a fogamzásgátló szerek közül.

A tabletták olyan szintetikus női hormonváltozatot tartalmaznak, amelynek – úgy tűnt – kevesebb mellékhatása van, így például a régi szerekhez képest ritkábban jelentkezett szedése mellett pattanás, vizesedés és hangulatingadozás.

Egy évtizeddel ezelőtti, 2001-es bevezetése óta nők milliói szedték az új típusú pirulákat, nemrégiben zárult összehasonlító tanulmányok azonban kedvezőtlen eredményre jutottak a tabletták előnyeit tekintve.

Az októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 800 ezer olyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007 között különböző – régebbi és újabb – típusú fogamzásgátló szereket alkalmaztak.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szert szedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében. A kockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló szer növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Szerepe lehet örökletes tényezőknek is, gyakori a családi halmozódás.

“Végül mégis azt mondom a pácienseimnek, hogy az abszolút kockázat még mindig nagyon-nagyon alacsony a terhesség és szülés kockázatához viszonyítva” – hangsúlyozta Rebecca Starck nőgyógyász, akivel számos gyakorló szakember egyetért. Ugyanakkor a Bayer ellen folyó mintegy 4 ezer, a szerrel kapcsolatos peres eljárás arra utal, hogy a pirulának lehet többlet kockázata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik