Tudomány

Ehető kétéves szendvicsek?

Az amerikai katonák rendszeresen olyan élelmiszereket esznek, amelyek egy átlagos hűtőben rég megromlottak volna.

Ilyen egy átlagos MRE menü – Fotó: Wikimedia Commons

Még 2002-ben számolt be az amerikai hadsereg az elpusztíthatatlan szendvicsek tervéről. Azóta az álomból valóság lett. A BBC legújabb videójában beszámol arról, hogy az amerikai hadseregben miként eszik a hosszanfriss élelmiszereket, beleértve ebbe a táplálékba a két éve romlatlan szendvicseket is.

A különleges eljárással készült úgynevezett MRE “Meal-Ready-to-Eat” termékeket külön az erre a célra speciálisan készített, laminált és oxigénes vegyszerekkel tisztított műanyag tasakokban tárolják, csakis pasztőrözött élelmiszerekből készülnek, kibírják a szélsőséges klímát, az ejtőernyőzést, és 38 °C fokos hőségben sem romlanak meg kilenc hónapig, 27 Celsius-fokon pedig három és fél évig.

Az MRE ételek sajnos nem nagyon ízletesek, valószínűleg ezért nem terjedt el az ezzel a technológiával tartósított élelmiszerek sokasága még a szupermarketek polcain. A szuperfriss élelmiszereknek eddig a legnagyobb hasznát az amerikaiak a hurrikánkatasztrófák áldozatainak megsegítésekor vették.

Augusztusban a bizin nevű tartósítószer feltalálása tovább forradalmasította a tartósítóipart. A csodaszert a Minnesotai Egyetem mikrobiológusai próbálták ki először ételeken. A szer hatékonyan végez a friss fehérjéket tartalmazó hús, tej, tojás és hal bomlásáért felelős baktériumokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik