Nagyvilág

Leáll a WikiLeaks

Egy friss hír szerint felfüggeszti titkos anyagai publikálását a szervezet, mert elfogyott a pénze.

A bejelentés szerint a szervezetnek most anyagi erőforrásai előteremtésén, vagyis életbenmaradásáért kell küzdenie. Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy a legnagyobb amerikai pénzügyi társaságok blokkolják a WikiLeaksnek járó pénzek átutalását – írta a BBC.

A WikiLeaks alapítója Julian Assange már korábban jelezte, hogy gyakorlatilag gazdasági blokád alá vették őket a világ vezető bankjai, mint a Bank of America, a Visa, a MasterCard, a PayPal és a Western Union. Ennek eredményeként pedig elvesztették bevételeik 95 százalékát. Magyarázatul annyit közölt, hogy a támogatók pénzei nem jutnak el a szervezetükhöz mivel a bankok különböző indokokra hivatkozva nem fogadják be azokat.

A cégek, mint a MasterCard vagy a Visa hivatalosan tavaly december óta nem fogadnak el megbízásokat a Wikileaks számára, és mint többször hivatalosan is közölték: nyomozást folytatnak az oldal ellen, amelynek során nem áll módjukban pénzügyi tranzakciókat folytatnia az oldal felé.

Assange szerint mindez újabb bizonyítéka annak, hogy néhány vállalat képes zsebre vágni az egész világot, ha valaki szembe megy velük. Ezért, mint fogalmazott: “Agresszív pénzfelhajtásba kell fognunk, hogy leromboljuk a blokádot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik