Tudomány

A teknősembriók érzékelik társaik fejlettségét

Ughy Márton
Ughy Márton

2011. 12. 01. 14:28

Ausztrál kutatók szerint ennek fényében képesek felgyorsítani saját növekedésüket is, hogy a csoport közösen keljen ki.

A Nyugat-Sydney-i Egyetem három kutatója az Ausztráliában honos, tavakban, állóvizekben élő szélesszegélyű huszárteknős (Emydura macquarii) fejlődését vették górcső alá. Az édesvízi teknősök a sekély fészkekben több szintben rakják le tojásaikat.

A felső sor tojásaiban fejlődő embriók körülményei sokkal kedvezőbbek, hiszen környezetük hőmérséklete akár 6 Celsius-fokkal is magasabb, mint a fészek alján. A tojások alsó rétegeiben fejlődő embriók valamiképp mégis felgyorsítják az anyagcseréjüket, mivel a csoportos kikelés növeli a túlélési esélyeiket.

A magzati fejlődés felgyorsításának mechanizmusa egyelőre nem tisztázott, bár a biológusok több elméletet is kidolgoztak: véleményük szerint a fejlettebb embrióknak erősebb a szívverésük, amit az egymásra fektetett tojásokban rezgés útján érzékelnek a testvéreik is.

De az is előfordulhat, hogy a jelzést az embriók által kibocsátott gázok jelentik, a tojások ugyanis lélegeznek – beszívják az oxigént, és szén-dioxidot bocsátanak ki. A fészek legalján rengeteg szén-dioxid gyűlhet fel, ami jelzés lehet a kevésbé fejlett teknősök számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.