Tudomány

Délkelet-ázsiaiak az első kutyák

Az első kutyákat Délkelet-Ázsiában háziasították, nem pedig a Közel-Keleten - erre a következtetésre jutottak a svéd Királyi Technológiai Intézet genetikusai.

Másfél évvel ezelőtt még ennek épp az ellenkezőjéről tudósíthattunk, azonban a legújabb kutatások szerint a Jangce-folyótól délre eső terület volt a kutyák háziasításának legfontosabb, ha nem is az egyetlen régiója.

Peter Savolainen, a KTH evolúciós genetikusa svéd és kínai kutatókkal közösen a világ minden táján vizsgálta az apai ágon öröklődő Y-kromoszómákat kan kutyáknál. A gének felerészt univerzálisak volt világszerte, ám csupán Ázsiában, a Jangce-folyótól délre eső területen élő ebeknél volt megtalálható a gének összessége.

Annak érdekében, hogy semmit se hagyjon figyelmen kívül, Savolainen svéd, török és iráni tudósokkal a mitokondriális DNS összehasonlító vizsgálatát is elvégezte, különös figyelemmel a Közel-Keletre. Mivel a mitokondriális DNS kizárólag anyai ágon öröklődik, kiválóan alkalmas evolúciós rokoni kapcsolatok kimutatására. Elmondása szerint semmilyen jelet nem találták annak, hogy a kutyák a Közel-Keletről származtak volna.

Arra azonban igen, hogy a kutyák és a farkasok kisebb mértékben kereszteződtek különböző térségekben, beleértve a Közel-Keletet – ez azonban csak kissé módosította a kutyák genomját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik