Tudomány

33 ezer éves az első ázsiai háziasított kutya

Az ember legjobb barátjának számító kutya legősibb egyedét Ázsiában több mint 33 ezer évvel ezelőtt domesztikálták az mai Altaj Köztársaságban területén.

Ezt egy, a hetvenes években az Altaj-hegység egyik barlangjában talált leletből derítették ki meglehetősen kalandos úton. Az 1980-as években végzett első radiokarbonos vizsgálat 18 ezer évre tette a lelet korát. Később a Max Planck Társaság Evolúciós Antropológiai Intézete hasonló eljárással arra jutott, hogy a lelet 52 ezer éves.

Végül nemrég két orosz tudós megállapította: a Razbojnyicsja-barlangban a hetvenes években talált kutya- és egyéb állati maradványok kora 33 500 év.

Ők is radiokarbonos eljárással vizsgálták a csontokat, ám a módszer sokat fejlődött: míg régebben a közvetlen beható vizsgálat tönkretette volna az értékes lelet jelentős részét, addig ma egy ilyen elemzéshez minimális mennyiségű minta is elegendő. Az elemzést amerikai, nagy-britanniai és holland laboratóriumokban végezték, mivel ilyen labor Oroszországban nincs.

Nem olyan régen, 2009-ben belga, orosz, brit és német tudósok bejelentették, hogy egy belgiumi barlangban 36 500 éves kutyamaradványokat találtak. Így a világ ma ismert legősibb kutyái a belgiumi 36 500 éves és az altaji 33 500 éves eb.

A morfológiai elemzés szerint az altaji kutya nagyon hasonlít egy Grönlandon talált maradványhoz, amelynek kora mindössze ezer év, és már jelentősen különbözik a vele egy időben élő farkasoktól.

A tudósok szerint a kutyák, illetve felmenőik, a farkasok domesztikálása több helyen, több időpontban zajlott a világon, farkasok ugyanis mindenütt éltek. A szelídítési kísérletek azonban félbeszakadtak a jégkorszak tetőpontján, úgy 26 ezer évvel ezelőtt.

Csak 17-18 ezer évvel ezelőtt, a felmelegedés beköszöntével sikerült az embereknek végleg megszelídíteni a farkasokat: belőlük lettek az első háziállatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik