Tudomány

A rágógumi okosabbá tesz – egy időre

Az amerikai St. Lawrence Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a rágó rágása ideiglenesen növeli a szellemi képességeket.

Kísérletükben – melybe egyelőre ugyan csak 159 egyetemistát vontak be – a tesztalanyoknak logikai és agyilag megterhelő feladatokat kellett végrehajtaniuk. A társaság fele rágózott (cukros és cukormentes változatot egyaránt kaptak), míg a másik fele “kulturáltan” végezte a rábízottakat.

Érdekes módon a teszt hat feladatából ötben az a társaság szerepelt jobban, amely rágózhatott – az egyetlen dolog, amiben nem tudták legyőzni a nyugodt szájú kollégákat az volt, amikor egy adott kategóriából (például állatok) kellett adott időben minél többet felsorolni. A magunk részéről azonban elképzelhetőnek tartjuk azt is, hogy a rágó egyszerűen zavarta őket a gyors beszédben.

Igazán izgalmassá azonban akkor váltak a dolgok, mikor kiderült, hogy ez a szellemi előny csupán 20 percig tart – az idő elteltével a két csoport eredményei között már nem volt statisztikailag is jelentős különbség. Hogy miért?

Nos, a jelenség pontos okát egyelőre a tudósok sem ismerik, azonban a kutatók szerint “rágás okozta élénkülés” lehet a dolog hátterében – a hipotézis szerint a rágás felébreszti a testet, ráadásul pont annyi időre, mint amennyit általában étkezéssel szoktunk tölteni.

Vagyis a gimnazistáknak és egyetemistáknak csak azt tudjuk ajánlani, hogy – amennyiben a tanári kar engedi – a rágót hagyják a vizsga legnehezebb részére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik