Tudomány

Szabadalmaztatják a rágógumit (1869)

Egyesült Államok, december 28. – Ezen a napon kért szabadalmat a rágógumi gyártására Williem Semple az Egyesült Államokban.

Ahogyan mondani szokták, már az ókori görögök is… És, valóban, ők is rágtak már valamit, méghozzá a masztixot, a pisztáciagyantát. Az amerikai indiánok a lucfenyő gyantáját használták, így mondhatjuk, hogy a friss lehelet megőrzése érdekében már régen is tettek őseink.

A finnországi Yli-Il (Kierikki) tartományban 5000 évvel ezelőtt a nyírfa kátrány alapú kérgét rágták az emberek a fogak ápolására.

A mai rágógumik leggyakoribb alapanyaga az esőerdőkben termő szapolitfa tejszerű nedve, a kaucsuk.

Itt megnézhetjük, hogyan készül a rágógumi:

Az Egyesült Államokban, New Englandben az első kereskedelmi forgalomba hozott rágógumi 1848-ban került a piacra, egy bizonyos John B. Curtis jóvoltából. A lucfenyő gyantájából származó rágógumi nevébe belecsempészte Main állam nevét is. 1850-ben paraffinból készült rágó, a szabadalmi kérelmet pedig 1869. december 28-án adta be Williem Semple a rágógumi gyártására.

A Mexikóból behozott kaucsukból készült rágógumik már sokkal puhább, tisztább és simább termékek voltak, mint az addigiak. Persze a legtöbb rágógumigyár azóta már áttért a szintetikus gumi alapanyagra, hiszen az jóval olcsóbb.

Egy világrekorder rágógumi fújó:

A ma használatos rágógumik számos formában, ízben kaphatóak. Találkozhatunk cukormentes és cukros, mentolos, töltött, koffeines, gyümölcsös változattal. Golyórágó, laprágó, cigirágó és hasonló különlegességek fordultak már meg a szánkban.

Kiváló reklám- és marketingeszköz lehet (korábban a Turbo rágó nagy népszerűségnek örvendett hazánkban), több cég saját csomagolással hirdeti magát a segítségével.
Nagy „biznisz” a fogorvosok számára is, hiszen – egészséges mértékben használva – a fogak állapotának megőrzésében is hasznos lehet.

Turborágó-kollekció:

A rágót a hadiiparban is használják, ezt is az Egyesült Államokban vezették be. A hadvezetés szerint a használata segített a koncentrációban a katonák számára.

Évente több milliárd rágógumit dobnak el az emberek, több városban már komolyan büntetik a szemetelést, Kölnben 500 eurót fizet, akit rajtakapnak (Szingapúrban be is van tiltva).

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami rágógumi (ragogumi.lap.hu)
Nagy rágógumi teszt (privatbankar.hu)
A rágógumi és a fog kapcsolata (kfki.hu)
Turbo rágó rajongói klub (turborago.fw.hu)
A rágógumi története (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik