Tudomány

Újabb láthatatlanná tevő anyagot fedeztek fel

Háromdimenziós, térbeli tárgyakat egyszerű fekete lapként láttattak amerikai tudósok. Egy űrbéli objektumot is el tudnának vele rejteni.

Az egyetlen atom vastagságú szénrácsozatból álló nanocsövek az egyik legerősebb anyagként szereztek hírnevet.

A Michigani Egyetem kutatói azonban most egy másik tulajdonságukra, a kis sűrűségben felsorakoztatott nanoszálak alacsony törésmutatójára alapoztak kísérletükben.

A törésmutató azt mutatja meg, hogy az adott anyag milyen mértékben lassítja le a fényt. A szén nanoszálakból álló “erdőnek”  csaknem olyan alacsony a törésmutatója, mint a levegőnek. Mivel a két anyag hasonló módon befolyásolja a fénysugarak útját, ezért kicsi a fény visszaverődésének és szóródásának mértéke, amikor a levegőrétegből a szén nanocsövekből álló rétegbe lép át.

A Michigan kutatói ezt a tulajdonságot használták fel arra, hogy vizuálisan elrejtsék egy tárgy térbeli szerkezetét.

Az Amerikai Fizikai Intézet Applied Physics Letters című folyóiratában ismertetett demonstrációban a tudósok egy szilíciumból készült tartály 3D-s képét állították elő.

Amikor a képet fehér fénnyel világították meg, a visszaverődések felfedték a tartály körvonalait, ám amikor a kutatók szén nanoszálakból álló “erdőt”  növesztettek a tartály tetejére, akkor a megvilágító fényt elnyelte a tank burkolata, és semmi más nem látszott, mint egy fekete lap.

A kutatók megjegyezték, hogy mivel a szén nanocsövek nem szórják, hanem inkább elnyelik a fényt, ezért ezek a burkolatok el tudnak rejteni egy fekete háttér előtt – például az űrben – lévő objektumot. Ilyen esetekben a szén nanoszálakból álló erdő “úgy viselkedik, mint egy tökéletes fekete varázstakaró, amely teljesen el tudja rejteni egy tárgy 3D-s szerkezetét” – írják a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik