Nagyvilág

Újfajta madárinfluenza jelent meg Vietnamban

Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vírusnak kialakulhat egy olyan fajtája, amely emberről emberre is átterjedhet.

A vietnami kormány felhagyott a szárnyasok oltásával, mivel szerinte a H5N1 vírus egy új válfajának megjelenése miatt a vakcina hatástalanná vált. “A beoltás utáni megfigyelések alapján 2010 óta a H5N1 új fajtája jelent meg Vietnamban” – tudatta egy késő csütörtöki kormányzati közlemény.

Vietnam úgy tervezte, hogy idén kínai oltóanyagot használ, de az sem nyújtott védettséget az új variánssal szemben. A vírus új válfaja különösen az északi, a part menti és a középső tartományokban terjedt el. Vietnamban 2003-ban bukkantak először H5N1 vírussal fertőzött szárnyasokra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a madárinfluenza azóta 15 országban 553 megbetegedést és 323 halálesetet okozott. A fertőzöttek többsége Ázsiából került ki. Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vírusnak kialakulhat egy olyan fajtája, amely emberről emberre is átterjedhet. Az eddigi esetekben kizárólag madarak fertőztek meg embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik