Tudomány

A halaknak is jót tesz a masszázs

24.hu
24.hu

2011. 11. 16. 07:28

Ha tisztogatóhalak simogatják úszóikkal a doktorhalakat, vérükben jelentősen csökken a stresszhormonok mennyisége.

Korábban a témában:

doktorhal (doktorhal, hal, )Fotó: Richard Field

Régóta ismert tény, hogy az emberek egészségére pozitív hatással van a masszázs. A Neuenburgi Egyetem munkatársai portugál kollégáikkal közösen végzett kutatásaik során először vizsgálták hasonló testi stimulációk hatását állatokon.

A korallzátonyok két halfaja, a fésűfogú doktorhal és a közönséges tisztogatóhal közti kapcsolatot vizsgálta csapatával Redouan Bshary kutató.

Más halakhoz hasonlóan a doktorhalak is megengedik a tisztogatóhalaknak, hogy eltávolítsák és megegyék a rajtuk lévő apró parazitákat. A tisztítási művelet előtt a tisztogatóhalak először megközelítik “kuncsaftjukat”, majd végigsimítanak hátán has- és mellúszóikkal.

Korábbi kutatások is arra utaltak, hogy ennek a masszázsnak manipulatív hatása van. A megérintett halak hagyják magukat megtisztítani és tovább maradnak egy helyben. A kutatók ezért azt feltételezték, hogy a “kezelés” során csökkent a doktorhalak stressz-szintje.

Ennek tesztelésére a tudósok mesterséges tisztogatóhalat kreáltak és hasi részére puha kefét helyeztek. A vizsgálatban részt vevő 27 doktorhal egy részét ez a műhal masszírozta, a többi mellé pedig egy mozdulatlan műhalat raktak az akváriumba.

A szakértők minden hal vérében megmérték a kortizol nevű stresszhormont. A masszírozott halak lényegesen alacsonyabb értéket mutattak, mint azok, amelyek a merev műhallal léptek kapcsolatba. Ráadásul előbbiek stressz-szintje lassabban emelkedett, amikor a kutatók stresszhelyzetet idéztek elő számukra, azaz apró akváriumba zárták őket.

A halak számára tehát elegendő a bármiféle szociális interakció nélküli puszta testi kapcsolat a stressz feldolgozásához – vonják le a következtetést a szakértők.

Az emberszabású majmoknál is régóta ismert tény, hogy egymás kurkászása, a kölcsönös tisztogatás segít a stressz feldolgozásában. Az ő esetükben azonban egyelőre nem világos, hogy a hatás a puszta érintésnek vagy a szociális kapcsolatnak köszönhető-e.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.