Tudomány

Parkinson-kórt okoznak az oldószerek

24.hu
24.hu

2011. 11. 14. 12:56

Egy nemzetközi tanulmány összefüggést talált több ipari oldószer gyakori használata és a Parkinson-kór kialakulása között.

Korábban a témában:

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Argentínában vizsgálták meg alaposabban az oldószerek hatásait. A kutatóknak az Annals of Neurology folyóiratban megjelent írásuk eredményeihez 99 ikerpárt sikerült találniuk, ahol az egyik iker szenvedett a Parkinson-kórtól, a másik pedig nem.

Mivel az ikerpárok genetikailag hasonlóak, náluk szinte csak az életmódbeli tényezőktől függhetett, hogy az egyikük megbetegedett, míg a másikuk egészséges maradt. Az orvosok számára így kitűnő bázist jelentettek a genetikai hajlam kiszűrése szempontjából.

A tanulmány szignifikáns összefüggést állapított meg egy bizonyos oldószer a TCE  – triklór etilén – és a Parkinson-kór megjelenése között. Az oldószer hatszorosára növelte a betegség kialakulásának esélyét.

A kutatók másik két fajta oldószert is bíráltak. Az egyik a PERC, azaz a perklóretilén; a másik a CCI4, azaz a szén-tetraklorid. Mindkettő szintén befolyásolta a Parkinson-kór gyakoriságát. Statisztikai összefüggést nem találtak másik három oldószer – a toluol, xilol és az n-hexán – esetében.

Dr. Samuel Goldman a Kaliforniai Sunnyvale Parkinson Intézet kutatója úgy vélekedik: “A tanulmány megerősíti, hogy a környezeti szennyeződés növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, mindennek pedig jelentős közegészségügyi következményei vannak.”

PARKINSON-KÓR

A Parkinson-kór reszkető bénulás, az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség.

A kór oka többnyire ismeretlen, bár idegrendszeri fertőzéseken és egyéb degeneratív betegségeken kívül gyógyszerek, például antipszichotikumok, sőt kábítószerek is előidézhetik.

Híres Parkinson-kóros Michael J. Fox és Muhammad-Ali.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.