Tudomány

Ismeretlen eredetű sugárzást mértek Európában

Továbbra sem tudják, hogy hol és mi lehet a múlt héten több európai városban megemelkedett radioaktivitás oka és forrása.

A NAÜ – Nemzetközi Atomenergia Ügynökség – a múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették: a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.

Az ENSZ-szervezet már akkor jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte, hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik.

Sáfrány Géza, az OSSKI főigazgatója hétfőn azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon még mindig van-e sugárzás, friss mérési adatok ugyanis a legkorábban kedden lehetnek.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal – OAH – főigazgatója az MTI-nek szintén hétfőn leszögezte: nem a Paksi Atomerőműből ered a minimális radioaktív szint emelkedés. Közlése szerint a paksi atomerőmű környezetében sem mértek magasabb értéket.

Az OAH főigazgatója megjegyezte, egy hétig kell mintát venni a levegőből, és azt néhány nap alatt kiértékelni, így – mint fogalmazott – “nincs új hír, és ma nem is várható”.

 

NINCS EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZAT

Sáfrány Géza, az OSSKI főigazgatója múlt pénteken az MTI-nek azt mondta, az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését.

Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben.

Ez év márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna.

A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn.

Sáfrány Géza szerint időnként előfordul, hogy egy-egy mérésnél a radioaktív szint megemelkedését észlelik, de ennek okát sokszor nem sikerül kideríteni. Mint kifejtette: a mostanihoz hasonló, minimálisan megemelkedett jódszintnek több oka is lehet.

A nukleáris medicinában, például pajzsmirigy daganatok kezelésénél rutinszerűen használnak radiojódot. Ahol ilyen készítményt gyártanak – például Budapesten is több helyen -, annak környezetében olykor kimutatható a radioaktív jód megemelkedése, de az egészségre ez sem jelent veszélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik