Tudomány

Kihirdették a világ 7 természeti csodáját

2011. 11. 11-én 11 óra 11 perc 11 másodperckor zárult a két éve tartó a világ 7 természeti csodáját kereső internetes szavazás.

Az adatok első összesítése után a világ 7 természeti csodája az amazóniai esőerdő, a vietnámi Ha Long-öböl, a dél-amerikai Iguazú-vízesés, a koreai Dzsedzsu-sziget, az indonéziai Komodo Nemzeti Park, a fülöp-szigeteki Puerto Princesa földalatti folyó és a dél-afrikai Tábla-hegy lett.

Bejelentik a természeti “csodákat”:

 

A VILÁG 7 TERMÉSZETI CSODÁJA:

Fotó: new7wonders

Amazónia fél európányi területével a Föld legnagyobb alföldje, melyen a Föld legbővizűbb folyója kanyarog és emellett a világ legnagyobb egybefüggő erdőségét foglalja magába. A medencéhez tartoznak Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei is.

Fotó: new7wonders

A Ha Long-öbölben közel kétezer mészkőszikla emelkedik ki a vízből, nagy része több száz méter magas. 1994-ben került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára.

Fotó: new7wonders

Az Iguazú-vízesés Brazília és Argentína határán, az Iguazú folyón található, 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, amelyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg maximális esése 82 méter.

Fotó: new7wonders

A Dzsedzsu vulkanikus sziget Korea partjaitól 130 kilométerre délre. Központi része egy 1950 méteres kialudt Hallasan tűzhányó, amelyet 360 úgynevezett parazitavulkán vesz körül.

Fotó: new7wonders

A Komodo Nemzeti Park Indonéziában található, területe 219 322 hektár, itt él a világ legnagyobb hüllője, a komodói varánusz. A nemzeti parkot három kis sziget alkotja: Komodo, Rinja és Padar.

Fotó: new7wonders

A fülöp-szigeteki Puerto Princesa földalatti folyót több barlang, valamint álló és függő cseppkövek tarkítják, 8,2 kilométer hosszan még hajózható is.

Fotó: new7wonders

A dél-afrikai Tábla-hegy a Tábla-öböl déli partján emelkedik Fokváros fölé. Az 1082 méter magas hegy különlegessége, hogy teteje szinte teljesen lapos, egy nagyjából 2 négyzetkilométeres fennsík található itt.

 

EURÓPÁT A NÉMET, ÍR, LENGYEL ÉS OLASZ TÁJAK KÉPVISELTÉK

Az új világcsodákat választó internetes mozgalmat Bernard Weber svájci üzletember indította el 2007-ben,amikor kezdeményezte a modern világ hét csodájának megválasztását. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy alig ért véget a verseny, már elindult az új verseny, ezúttal a természet alkotta csodák között.

A szavazás hét kategóriában zajlott. A kategóriák: tájak és jégalakzatok; szigetek; hegyek és vulkánok; barlangok, sziklaalakzatok és völgyek; erdők, nemzeti parkok és természetvédelmi területek; tavak, folyók és vízesések; valamint tengeri tájak voltak.

A világ 222 országából 440 jelöltet neveztek be a természeti csodák versenyébe,ezek közül egy szakértői bizottság döntése nyomán 2009. július 21-e után 28 maradt a listán. A legjobb 28 között szerepelt európaiként például német Fekete erdő és az olasz Vezúv. A jelöltekre több mint két éven át lehetett a honlapon szavazatot leadni.

A szervezet legújabb akcióján a világ hét legcsodásabb városát keresi.

Ajánlott videó