Tudomány

Repülve szárítkozik a kolibri

24.hu
24.hu

2011. 11. 09. 13:05

A kolibrik nemcsak hátrafelé képesek repülni, hanem röptükben a vízcseppeket is le tudják rázni magukról.

A parányi madarak ilyenkor kétszer olyan gyorsan rázzák fejüket, mint ültükben – állapította meg Victor Ortega-Jimenez, a Kaliforniai Egyetem kutatója és a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézetnél dolgozó Robert Dudley a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban.

A kutatók három hím Anna-kolibrit – Calypte anna – permeteztek be vízzel, majd két nagysebességű kamerával vették fel a mindössze négy és fél grammot nyomó madarak reakcióit.

Az egyik készülék fentről, a másik oldalról filmezte a kolibriket. A madarak a fejüket több mint 180 fokkal, testüket több mint 45 fokkal, farktollaikat és szárnyaikat pedig több mint 90 fokkal fordították el mind ültükben, mind repülés közben.

A test és a szárnyak ellentétes irányban forogtak, ez a levegőben feltehetően az irányítást és a stabilizációt könnyítette meg, “ülőhelyzetben” pedig tehermentesítette az állatok gyenge lábait.

Mivel annyira aprók, a kolibrik testtömegét néhány esőcsepp is jó néhány százalékkal megnöveli. Ezen kívül térfogatuk és felületük előnytelen aránya miatt hamarabb kihűlhetnek, mint a nagyobb testű madarak.

Enyhe esőnek megfelelő permetezésnél a madarak átlagosan 67 vízcseppet ráztak le magukról másodpercenként, ami 2,2 milligramm víznek felel meg.

A kutatók úgy vélik, tollaik mikroszerkezete teszi lehetővé, hogy ilyen hatékonyam szabaduljanak meg az esővíztől. Szélsőséges hajlíthatóságuk révén a tollvégek átlagos sebessége akár 36 százalékkal is megnőhet.

A repülés közbeni megrázás az aerodinamikai kontroll egy kivételes példájának tekinthető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.