Tudomány

Haláli reggeli egy etruszk temetőben

24.hu
24.hu

2011. 11. 07. 07:26

Rendkívüli leletről van szó: egy sírban talált 2200 éves tojások kiváló állapotban maradtak fenn.

Korábban a témában:

Három megkövült tojást találtak egy Toszkánában feltárt etruszk temetőben. Az ókori sírokban elhelyezett étel a régészek szerint a halott túlvilági életéhez volt szükséges.

Még nem tudjuk, tyúktojásról van-e szó vagy sem, és laboratóriumi vizsgálat állapítja meg azt is, hogy nyersen vagy főve helyezték-e el azokat a sírban. Azonban bizonyos, hogy rendkívüli leletről van szó: a 2200 éves tojások kiváló állapotban maradtak fenn – számolt be a napokban az olasz sajtónak Angela Turchetti a toszkánai régészeti felügyelet vezetője.

Az elmeszesedett tojásokat a Siena és Grosseto közötti Casale di Pari területén felfedezett etruszk nekropolisz egyik sírjában találták. A Krisztus előtti második századra datált sírt rögtön elnevezték a Három tojás sírjának.

A tufába vájt sírkamra berendezése alapján a régészek azt feltételezik, hogy magas rangú etruszk család sírjáról van szó.

A temető eddig kiásott sírjaiban talált tárgyakról a régészek nem nyilatkoztak és a leleteket azonnal el is szállították, attól tartva, hogy az ókori zsákmány felkeltheti a sírrablók figyelmét.

Turchetti elmondta, hogy Itália etruszk temetőiben már találtak többek között növény és gyümölcs magot, szőlő- és babszemet, olivaolajat és olyan állatok csontjait is felfedezték, amelyeket a halottak lakomájához helyeztek el a sírban. A tojásnak rituális erőt tulajdonítottak az etruszkok, mivel az újjászületést jelképezte – hangsúlyozta Turchetti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. szeptember 21.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) ügyvezető igazgatója (az autóban) a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzemében Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. Ezen a napon letették az autógyár közvetlen szomszédságában felépülő új képzési központ alapkövét.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.