Tudomány

Átformálja az agyat a speed

Az amfetamint tartalmazó drog teljesen átalakította a kísérleti patkányok elméjét. A rágcsálók hiperaktívak lettek, és szinte nem féltek semmitől.

A montreali McGill Egyetem munkatársai serdülő korú patkányoknál vizsgálták, hogy milyen hatással van agyműködésükre a hosszabb távú amfetaminhasználat.

“Ezeknek a rágcsálóknak igen hasonló az agyi kémiájuk az emberéhez, így a modell nagyon hasznos betekintést nyújtott abba, hogy miként hat az amfetamin az emberre” – magyarázta Gabriella Gobbi kutatásvezető.

Az amfetamin pszichostimuláns szer, amely növeli az éberséget és az összpontosítási képességet, elnyomja a fáradtságot és csökkenti az étvágyat.

A kísérleti patkányok serdülő korukban kapták az amfetamint, majd alkalmazását elhagyták, amikor az állatok elérték a felnőtt kort. Ekkor tanulmányozták agyműködésüket és viselkedésüket.

A kutatók abnormalitásokat találtak a felnőtté vált patkányok ingerületátvivő anyagaival kapcsolatos agyi aktivitásában. Az úgynevezett monoaminokkal kapcsolatban tapasztalt kiegyensúlyozatlanság érzelmi hullámzáshoz, depresszióhoz, függőségekhez vezethet.

Az amfetamin mellett nevelkedett állatok viselkedése is megváltozott. A közepes adag drogot kapott patkányok felnőttként hiperaktívan viselkedtek, a kockázatvállaló viselkedés pedig a kis, a közepes és a nagy dózisú amfetamint kapott állatokra egyaránt jellemzővé vált.

A SERDÜLŐKNEK CSAKNEM A TIZEDE KIPRÓBÁLJA

A speed néven is ismert drogot a rekreáció és a teljesítmény fokozása céljából alkalmazzák. Az ENSZ kábítószerekkel és bűnözéssel foglalkozó szakosított szervezete, az UNODOC 2011-es jelentése szerint az Egyesült Államokban a kamaszok 10 százaléka, az európai serdülők – országoktól függően – 2-7 százaléka, a kanadai kamaszoknak pedig valamivel több mint 5 százaléka próbálta ki a szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik