Tudomány

Társadalom és gazdaság a téma az idei Tudományok Ünnepén

Idén Miskolcon nyitott a tudomány ünnepe, rendhagyó előadással: egy geológus beszélt az Észak-Magyarországi régió etnikai arculatáról.

Tavaly a határterületeket ünnepelte a magyar tudomány. Előadás hangzott el például MOGI Robiról és a mesterséges lények érzelmeiről, a matematika mai kihívásairól, a baktériumokról, a nanotechnológiáról, sőt még arról is, hogyan játsszák a világ vezető nagyhatalmai a Civilizationt és a Starcraftot az életben.

Idén a hangsúly a humán területek, azon belül is a gazdasági és társadalmi kutatások felé tolódik. Az MTA Elnöksége döntése szerint a 2011. év vezértémájának főcíme: Összhang, alcíme: Tudomány a gazdaságban és a társadalomban.

A rendezvénysorozat a Miskolci Egyetemen Kocsis Károly, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatójának előadásával nyitotta meg kapuit, ahol a geológus egy speciális témával készült, az észak-magyarországi régió történelmi etnikai változásairól beszélt.

2011-ben a rendezvénysorozat november 3-tól, 30-ig tart. A kiemelt napoknak a Miskolci Egyetem ad otthont. A Magyar Tudomány Ünnepének hírei és programjai az mta.hu honlapon lesznek követhetőek.

A következő nyilvános előadást Csaba László az MTA levelező tagja tartja Változó világ, útkereső gazdaság címmel, november 8-án 16 órakor kezdődik az MTA Székház Díszteremében.

November 10-én szintén az MTA Dísztermében 16 órától pedig A felnőtté válás nehézségei a “digitális bennszülöttek” korában címmel Csépe Valéria, Csányi Vilmos és Kosztolányi György akadémikus tart előadást. A pszichológia, az etológia és a genetika szemszögéből vizsgálják a fiatalok jellemző életkori sajátosságait.

A Debreceni Egyetem idén is számos programmal csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

További rendezvények listája

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik