Tudomány

Koreai-magyar laboratóriumok nyíltak meg Budapesten

24.hu
24.hu

2011. 10. 12. 13:38

Az egyik laboratóriumban az érzelmek agyi lenyomatait vizsgálnák, a másikban a Nap energiatermelését "másolnák le".

Korábban a témában:

Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a megnyitón összegezte, hogy koreai-magyar közös kutatások két, ugyancsak világszínvonalú kutatóhely létesülésével még tavaly kezdődtek meg. A grafén- és fehérjekutatási témákra a koreai parlament 2010-ben szavazott meg évi 300 ezer dolláros támogatást.

A most induló közös laboratóriumok egyike az empátia idegrendszeri alapjainak megértésére az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében létesült.

A kutatásban 5 magyar és 3 koreai tudós vesz részt Acsády László professzor vezetésével. A Thalamus kutatócsoport tagjai a koreai partnerek által kifejlesztett viselkedési teszt eredményeit használják fel, kiegészítve a magyar kutatók anatómiai és fiziológiai tapasztalataival.

A kutatások számos mentális rendellenesség, például a poszttraumás stressz, a szkizofrénia, az autizmus vagy a demencia megértéséhez járulhatnak hozzá.

A másik laboratóriumot a forró plazma tulajdonságainak megismerésére alapították az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében. Az energiatermeléshez szükséges ismereteket gyarapíthatja az a fúziós diagnosztikai kutatási program, amelyben 4 magyar és 7 koreai kutató dolgozik Zoletnik Sándor professzor vezetésével az MTA KFKI RMKI-ban. A kutatás előterében a Nap energiatermelésének “lemásolása” áll.

Az MTA KFKI RMKI kutatói a magfúziónál alkalmazható mérési eljárások fejlesztését követő évben megtervezik, felépítik és használatba is helyezik azt a mérőberendezést, ami a koreai KSTAR elnevezésű termonukleáris kísérleti reaktoron végzett kísérletekhez szükséges.

Az elmúlt évtizedekben több különleges berendezés épült erre a célra, és kiderült, hogy óriási kihívást jelent a rendkívüli körülmények közötti méréstechnika.

Kim Kon az avatás előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tudományos kutatások területén a két ország kapcsolatai tovább erősödnek, a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács a jövőben is kitart felelősségvállalása mellett. Mint kiemelte, a támogatott közös kutatólaboratóriumok mintául szolgálnak a nemzetközi együttműködésre a tudomány területén.

A kutatólaboratóriumokat a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács és a Magyar Tudományos Akadémia közösen működteti. Az ázsiai állam kutatási területenként évi 32 millió forintot biztosít a kutatásokra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.