Tudomány

Megszűnne a greenwichi idő?

A greenwichi középidő végéről tanácskoznak tekintélyes tudósok Londonban.

A kétnapos értekezlet csütörtökön kezdődött és lényegében előkészít egy másikat, amely januárban lesz Genfben, témája pedig ugyanaz: áttérjen-e az emberiség a Föld forgásán alapuló időmeghatározásról az atomórásra.

Az e heti előkonferencia is elég népes, vagy félszáz szakértő vesz részt rajta a világ minden tájékáról, és fejti ki véleményét a változtatás következményeiről.

A GMT elég “idős”, több mint 120 éve használódik, elhagyása sérti a brit nemzeti büszkeséget. 1884-ben fogadódott el egy washingtoni konferencián, amelynek vesztese Franciaország lett, amely párizsi középidőért lobbizott.

Az átállást az atomóra-alapú időszámításra a műholdas helyzetmeghatározás, a GPS teszi szükségessé, továbbá a mobiltelefon-hálózat. Ezeket a rendszereket ugyanis ezdredmásodperces pontossággal kell összehangolni, márpedig eltérés van – ha csekélyke is – a Föld forgása és az atomórák járása között.

Az előbbin alapul a GMT. 1972-ben nevében egyetemesen összehangolt időre – UTC-re – változott, és akkor még pontosan egybeesett azzal.

Idővel azonban a nüansznyi eltérések, amelyek a Föld forgási sebességének változékonyságából következnek, kényelmetlenné váltak az új vívmányok – GPS, mobilhálózatok – okán, ezért aztán meg vannak számlálva a greenwichi idő napjai. Az eltérés egyébként hosszabb távon nem kevés: egy teljes óra – 600 évente.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik