Tudomány

Száz százévesben keresik a hosszú élet titkát

Az Egyesült Államokban versenyt írtak ki, száz matuzsálemi kort megélt ember DNS-nek feltérképezésében.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy sikerült holland kutatóknak egy 115 esztendős korában elhunyt hölgy genetikai állományát feltérképezni. Amerikaiak kiterjesztenék a vizsgálatot még több matuzsálemkorú idősre.

A szakemberek azt remélik, hogy az egészségesen igen idős kort megért emberek DNS-e ötletekkel szolgálhat arra, hogy miben áll a hosszú élet titka.

Az Archon Genomics a honlapján is meghirdette X Prize elnevezésű versenyét, amelyben 10 millió dollárt  – mintegy 2 milliárd forintot – kínál azoknak a kutatóknak, akik elsőként fejtik meg száz 100 évesnél idősebb ember teljes genetikai kódját.


A zsűri döntéséhez vizsgálja és figyelembe veszi az elkészült genommeghatározások pontosságát és teljességét, valamint a szekvenálás gyorsaságát és költségét is.

Craig Venter, a DNS-meghatározás úttörője, a verseny társelnöke szerint a projekt még csupán az első lépés a hosszú és egészséges élet genetikai titkainak feltárásában.

“10 ezer genomra van szükségünk, nem 100-ra ahhoz, hogy elkezdjük megérteni a genetika, a betegségek és a jóllét közti kapcsolatot” – hangsúlyozta Craig.

Teljes genetikai állományunk nemcsak a fehérjéket kódoló génszakaszokat tartalmazza, hanem a szabályozásban részt vevő régiókat és a feleslegesnek tartott, “junk” DNS-darabokat, azaz életünk könyvének lábjegyzeteit is.

Minél több teljes genomot ismernek meg a kutatók, annál nagyobb eséllyel találhatják meg azokat a genetikai jellemzőket, amelyek védenek a különböző betegségek ellen, vagy általában lassítják az öregedési folyamatokat.

Ebben a hónapban egy másik hasonló program is elindult az Egyesült Államokban. A San Diegó-i Scripps Health Wellderly Study elnevezéssel indította el projektjét, amelyben ezer 80 évesnél idősebb ember teljes genomszekvenciáját elemzik.

A világ egyik legtöbbet élt asszonyának genomjából a hetekben derült ki, hogy vannak olyan gének, amelyek biztosítják a hosszú élettartamot, valamint az Alzheimer-kór elleni védelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik