Tudomány

Így zenél a napszél

Sok mindent megszólaltatták már: a földrengéseket, távoli bolygók sugározta mágneses jeleket. Ezúttal a Napra került a sor.

Kapcsolódó cikkek

A CARISMA rádió művészeti projektjéhez a nap által sugárzott rádiófrekvenciákat használták fel, ebből alkottak delejező hatású, áltudományos 3D-s animációkat, miközben hallhatóvá tették, miként „énekel” a napszél.

Az akciónál a Carisma nevű kanadai magnetométer adatait tekintették forrásnak, mely a Föld felső légkörébe mérte a legutolsó geomágneses vihart, nagyjából 20 Hz-es tartományban.

Az eredmény egy földöntúli hatású videó lett, amely érzékelhetővé teszi azt a lehetetlent, amit, ha mázlink van egyedül csak sarki fények formájában láthatunk.

20 Hz from Semiconductor on Vimeo.

 

MI AZ A NAPSZÉL?

A napszél töltött részecskék plazmaáramából és mágneses térből áll, melyek egy csillag felső atmoszférájából lökődtek ki. Amennyiben a napszél nem a Föld Napjából származik, csillagszélnek nevezzük.

Főként nagyenergiájú elektronokat és protonokat tartalmaz, melyek képesek legyőzni a csillag gravitációját.

Több jelenség közvetlenül kapcsolódik a napszélhez, így a mágneses viharok, melyek képesek megzavarni a földi elektromos rendszereket, a sarki fények, vagy az üstökösök csóvája. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik