Tudomány

Hétmilliárdan leszünk a hét végére

Az ENSZ felmérése szerint a népességnövekedés még mindig nem áll meg. Az évszázad végére 15 milliárd ember él majd a bolygón.

Fotó: sxc

A korábbi demográfiai trendek szerint az évszázad végére még csak tízmilliárdan lettünk volna. Vajon miért változtak a jóslatok?

Először is nem kell pánikba esni, a népesedési jelentések sosem tekinthetők tévedhetetlennek, főleg a több évtizedre vonatkozóak nem. A kutatók nem tudnak egyértelmű prognózissal szolgálni, főleg száz év távlatára. Ráadásul háromfélét adnak ki egyszerre.

Létezik egy alacsony, közepes és magas becslése a népességnövekedésnek. A legújabb frissített változat a magas „népességrobbanást” tartalmazza, de valójában az alacsony és a közepes jóslat is elég bizonytalan.

Egy korábbi U.S. Census Bureau által kiadott 2010-es negatív előrejelzés pedig teljességgel ellentmond az ENSZ idei jelentésének. Eszerint csak bizonyos évtizedeken át fog növekedni a Föld népessége, majd megtorpan, és újra csökkenni kezd, így pedig 2100-ra újra csak hatmilliárd fő számlálható meg a bolygón. A társadalmak elöregednek, a kevés születésszám és a növekvő átlagéletkor miatt.

Egyedül az számolható ki, hogy hétmilliárdan leszünk nagyjából október 31-re. Hogy hogyan leszünk ennyien, ez sem mellékes, amíg a nyugati országokban alacsony a születési ráta a gazdagság, a fogamzásgátlás, szigorú családtervezés miatt, addig a Föld más fejlődő országaiban nem lesz kevesebb a születések száma.

Az ismert történelem során a Föld lakossága tízszer duplázódott meg, a kétszereződések ideje alatt pedig egyre kevesebb idő telt el. Az első duplázódáshoz az újkőkortól kezdve Kr. e. 10 ezer évvel ezelőtti időszaktól számítva háromezer év kellett, az utolsóhoz 1950 és 1985 között pedig már csak 35 évre volt szükség. A következő duplázódásra egy évszázad múlva látnak kilátást.

A New York Times véleményében rámutat arra is, hogy a Föld teherbíró képessége magasabb lehet, mint ahogy pesszimistán gondolnánk. Joel Cohen a Rockefeller Egyetem professzora azt állítja, hogy nem feltétlenül baj, ha többen leszünk, ha a jövő nemzedékeinek sikerül felszabadítani a hozzáférést az alapvető emberi szükségleteik kielégítéséhez, mint a tiszta víz, az egészséges, elérhető, tápláló élelmiszer. Az erőforrással kapcsolatos ügyek pedig az évtizedek alatt megoldódhatnak.

Az ENSZ a hétmilliárd élő embert ünnepelve egy világhimnuszt állított össze United címmel – amelyben budapesti roma zenészek előadása is szerepel -, ezzel ösztönzik az emberiséget az egészség megóvására és a környezetvédelem tudatosítására.

A világhimnusz Budapesten rögzített részlete:

United Video Part 5 – Hungary from 7 Billion Actions on Vimeo.

ELFOGYHAT MAGYARORSZÁG?

Magyarországon a termékenységi ráta az 1960-as évek óta csökken, a várható élettartam viszont átlagosan tíz évvel emelkedett az 1970-es évek óta. Tavaly a halálozási listán a 30. helyezett lett Magyarország 222 országból.

A születések szempontjából pedig 2010-ben csak a 205. helyen álltunk. Magyarországon jelenleg fogy a népesség.

Európában az egyik legrövidebb élettartam hazánkra jellemző, vannak olyan helyek, ahol ez az afrikai szintet is eléri. (forrás: Origo/Rédei Mária)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik