Tudomány

A nap, mikor hatmilliárdan lettünk (1999)

Sarajevo, 1999. október 12. – Adnan Nevic születésével a Föld lakossága eléri a hatmilliárd főt.

Noha a becsléseivel több demográfiai szakember is vitatkozik, az ENSZ Népesedési Alapja szerint ezen a napon született meg a hatmilliárdodik ember a Földön. Más mérések szerint ezt a lélekszámot 1999. június 18-án, vagy 19-én értük el, az ENSZ azonban szeretett volna szimbolikusan „arcot adni” a demográfiai mérföldkőnek, így az általuk kijelölt napon kiválasztották az első újszülöttet abban a városban, ahol a szervezet főtitkára, Kofi Annan éppen tartózkodott – Adnan Nevic így lett szülei büszkesége mellett a túlnépesedés első számú szimbóluma.

Fatima és Jasmiko Nevic elsőszülött fia kettő perccel éjfél után látta meg a napvilágot, reggel kilencre pedig az egész család a kamerák kereszttüzébe került, amikor Kofi Annan meglátogatta a kórházat, és hivatalosan is elismerte a békésen alvó csecsemőt, mint a világ hatmilliárdodik emberét. A szülőket nagyon meglepte a főtitkár megjelenése, és szerették volna valahogy „viszonozni” a kitüntetést, ezért fiukat az Adnan nevet adták – mint az Annanhoz leginkább hasonlító nevet, amit egy boszniai muszlim kisfiú viselhet.

A család az elismerés mellett egy 10 napos horvátországi vakációt, játékokat, egy ENSZ-emlékérmét, valamint egy egész évre elegendő pelenkacsomagot kapott. Elárasztották őket az interjú kérelmek és a hivatalos gratulációk, Kofi Annan pedig két héttel később az ENSZ Emléknap alkalmából arról beszélt a Közgyűlés előtt, hogy a kis Adnan születésével „új fejezet kezdődött az emberiség történetében.”

Az elképesztő felhajtás novemberre lecsengett, a Nevic-család viszont következő év nyarára ismét bekerült a lapokba – igaz, ezúttal már nem címoldalon. A szülők ugyanis mindketten munkanélküliek voltak, és egy olyan lakásban éltek a fővárosban, aminek boszniai szerb tulaja a háború alatt elmenekült – most viszont visszatérne. A családot a kilakoltatás fenyegette, és hónapokon keresztül próbáltak kapcsolatba lépni a korábban még olyan barátságosnak bizonyuló diplomatákkal – hiába.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának becslése szerint 2011. július 1-jén a világ lakossága 6,97 milliárd volt, a hétmilliárdos mérföldkő elhagyásával kapcsolatban pedig több dátumot is megjelöltek. A Hivatal szerint 2012 márciusában, az ENSZ becslései szerint viszont még idén, pontosabban 2011. október 31-én születik majd meg a Föld hétmilliárdodik lakosa – míg a nyolcmilliárdot 2027-ben, a kilencmilliárdot pedig 2046-ban érjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik