Tudomány

Több nőt visz el a tüdőrák

Szomorú adatokat közöltek rákról. A tüdőrákos halálozás növekedését részben kulturális tényezőkkel magyarázzák.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet 1970 és 2007 közötti daganatos halálozási adatait elemezték, hogy megjósolják az idei rákos letalitási mutatókat.

Az előrejelzések szerint csökken a rákos halálozás olyan tumorféleségek következtében, mint a gyomor-, méhnyak- és prosztatarák, vagy a leukémia.

Ugyanakkor Európa-szerte emelkedik majd a nők tüdőrákos halálozása, kivéve Nagy-Britanniát, ahol többéves növekedés után “szinten tartás” várható, bár az Egyesült Királyságban, akárcsak Lengyelországban, több nő huny el tüdőrákban, mint emlődaganatban. Az európai férfiak körében viszont folyamatosan csökken a tüdőrákos halálozás.

Az európai trendek nagyon hasonlítanak az egyesült államokbeli folyamatokhoz, ahol – miután “lecsengett” a férfiak “tüdőrákjárványa” – emelkedni kezdett a tüdőrákos halálozás a nők körében.

Mint a kutatásokat irányító Carlo La Vecchia, a milánói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet epidemiológiai központjának vezetője rámutat, a tüdőrákos halálozás növekedését az európai nők körében részben kulturális tényezők magyarázzák.

“A nőknek nehezebb abbahagyniuk a dohányzást, mivel ahogy lemondanak a cigarettáról, azonnal 3-4 kilogrammal növekszik a testsúlyuk. Esetükben inkább pszichológiai addikcióról van szó” – húzta alá az olasz szakértő, hozzátéve, hogy Európában a nők csupán az 1960-1970-es években kezdtek el tömegesen dohányozni, ezért is emelkedhet most a tüdőrákos halálozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik