Tudomány

Egyiptomi módra mumifikáltak egy angol taxist

Mr. Alan Billis lett első ember, akit kétezer év után ókori módon konzerválhattak brit tudósok.

Alan Billis egy Torquay-i taxi kormánya mögött uralkodott, míg Tutanhamon az egész ókori egyiptomi birodalmon. Egy közös már mégis van bennük: mindketten múmiák – olvasható a brit Daily Mail oldalán.

Alan ugyanis felajánlotta testét a modern múmiakészítőknek, és így lényegében ma hasonló állapotban látható, mint a Kr. e. 1323-ban bebalzsamozott fáraó, ezért nem véletlenül kapta a Torquay-i Tutanhamon becenevet.

Allan Billis 61 éves korában hunyt el idén januárban. Tüdőrák végzett vele. Halála után eltávolították belső szerveit, ezeket üvegekbe helyezték, kivéve az agyát és a szívét. Bőrét olajokkal és gyantákkal borították be, amelyeket egyiptomi eredetű növényekből vontak ki.

Becsomagolt testét a Sheffield Központi Igazságügyi Orvosszakértői Intézetben helyezték el egy szárítókamrában, várhatóan 2012 elejéig őrzik itt.

A mumifikálást Dr. Stephen Buckley és csapata a Yorki Egyetem kutatói végezték el rajta, akik az egyiptomi balzsamozási szertartásokat és technikáját kutatják.

Hiába tűnik morbidnak az eset, a taxis felesége egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott: egyáltalán nem találta felkavarónak és ijesztőnek férje múmiáját. Szerinte Alan jó kezekbe került halála után.

A brit múmiát Channel 4-en egy hétfő este vetített dokumentumfilmben a Mummifying Alan: Egyipt Last Secret mutatták be először a nyilvánosságnak.

A tudósok remélik, hogy a múmiát valóban helyesen készítették el, és Mr. Billis teste évezredek múltán sem lesz az enyészeté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik