Tudomány

Prérifarkasokat klónoztak Dél-Koreában

A világon először klónozott prérifarkasokat a kegyvesztett őssejtkutató, Hvang Vu Szuk által vezetett dél-koreai csoport.

A Szuam biotechnológiai kutatási alapítvány hétfői bejelentése szerint a nyolc prérifarkas még júniusban született egy program keretében, amelyben különböző – elsősorban veszélyeztetett – állatfajokat kísérelnek meg klónozni.

A tervek szerint a prérifarkasokat felnevelik, a későbbiekben pedig állatkerteknek ajándékozzák a klónállatokat.

2004-ben Hvang Vu Szuk volt az, aki bejelentette, hogy csoportjával sikeresen hajtották végre az első humán klónozást.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában azt állította, hogy létrehoztak egy őssejtvonalat, amely klónozott humán embriókból származott.

Hamarosan kiderült azonban, hogy Hvang meghamisította kutatási adatait, így tanulmányát vissza kellett vonnia, kutatási engedélyt erre a témára azóta sem kapott. 2009-ben két év felfüggesztett börtönre ítélték, ezt azonban 2010 decemberében 18 hónapra mérsékelték.

2005-ben Hvang Vu Szuk csoportja hozta létre a világ első klónkutyáját, Snuppyt, az afgán agarat. Ezt az eredményt független szakértők is megerősítették.

A Szöuli Nemzeti Egyetemen hét kutyát klónoztak 2007-ben, valamennyi a Toppy nevet kapta az angol holnap – tomorrow – és kölyök – puppy – szavak összevonása után. A klónkutyák egyetlen labrador retriever genetikai másolatai, közülük hat a szöuli és más repülőtereken állt szolgálatba két éve, miután kábítószerek keresésére képezték ki az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik