Tudomány

A világ legősibb élőlényeit fedezték fel Észak-Írországban

Három és fél milliárd éves életformákat rejt az észak-írországi Óriások útja.

Sztromatolitképző élőlények – cianobaktériumok – három és fél milliárd éve léteznek bolygónkon. Ezzel a világ legősibb élőlényeinek tekinthetők.

Mindezidáig azt hitték, csak Brazíliában, a Mexikói-sivatagban, valamint nyugat-ausztráliai Thetis-tóban fordulnak elő, de ezek a parányi algaszerű primitív lények Észak-Írország egyik legkülönlegesebb területén az Óriások útján is ott vannak.

Az Óriások útja egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött negyvenezer bazaltoszlopból álló természeti képződmény Antrim megye atlanti partjainál.

Az itteni kis sós medencében bújtak meg azok kék-zöld algaszerű baktériumtelepek, melyek életük során kalcium-karbonátot választanak ki, és egy kupolaszerű szerkezetet építenek maguk köré. Ezek a kupolaszerű képződmények a sztromatolitok, amelyek akár milliárd éveket is kibírnak, hogy árulkodjanak eredeti “lakóikról”.

Az észak-ír élő sztromatolitképző baktériumokat véletlenül találta meg Andrew Cooper professzor a közeli Ulster Egyetem tudósa. Cooper nagyon meglepődött, éppen a kollégájával sétálgatott a helyszínen, amikor észrevette a szeme sarkából azokat a sztromatolit struktúrákat, amelyekhez hasonlókat eddig csak Dél-Afrikában fosszíliaként látott.

A telep fiatalnak tűnt, és a közelmúltban alakult ki, így még jobban felcsigázta a tudós érdeklődését. Sejtése alaposabb vizsgálatok után beigazolódott. Valóban az ősi élőlények mai példányait találta meg.

Cooper szerint eddig azért nem nagyon találtak még élő sztormatolitképző telepeket, mert nem is keresték őket, pedig elterjedtebbek lehetnek Földünkön, mint gondoljuk.

Ezek a különleges cianobaktériumok azért választották lakóhelyüknek hihetetlenül nehéz életkörülményeket biztosító területeket, mivel a kedvezőbb feltételeket nyújtó élőhelyeket a magasabb rendű élőlények foglalták el. Őseik még egy olyan korban éltek, amikor bolygónkat nem védte ózonréteg a káros ultraibolya sugárzástól.

MIÉRT PONT ÓRIÁSOK ÚTJA?

A legenda szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool – Fionn mac Cumhaill – utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig.

Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba.

MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia.

Finn Gall megrettent, hogy mekkora lehet akkor az apa, ha ő csak a fia, Ezért ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik