Tudomány

A lazacok kiszagolják ellenségeiket

A lazacok képesek meghatározni, hogy a rájuk leselkedő emlős ragadozó szereti-e a húsukat.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes halak észlelik a ragadozóhalak jelenlétét, ez azonban az első eset, amely bizonyítja, hogy emlős támadókat is képesek érzékelni.

A walesi Swansea Egyetem kutatói egy Y-alakú akváriumban vizsgáltak atlanti lazacokat. A tartály két ágába különböző szaganyagokat engedtek – az egyikbe olyan vidrákét, amelyek előtte lazacot fogyasztottak, a másikba lazacmentes diétán tartottakét. A lazacok különböző ágakban eltöltött idejét mérve maghatározták, mely szagokat kerülték.

A halak az idő 85 százalékában kerülték azt a területet, ahova a lazacevő vidrák szagát engedték, a másik ágban azonban előszeretettel tartózkodtak.

Sikerült tehát bizonyítani, hogy a lazacok egyrészt csupán kémiai ingerek alapján képesek felismerni a rájuk leselkedő veszélyt, másrészt azt, hogy nem csak a ragadozó saját szagát, hanem étrendjét is felismerik – állítja Laura Roberts, az Animal Behaviour Journal című szaklapban megjelent kutatás társszerzője.

A lazac e képessége lehetővé teszi, hogy ne csak egy, hanem minden rá veszélyes ragadozó jelenlétét felismerje anélkül, hogy mindnek külön meg kelljen tanulnia a szagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik