Tudomány

Tetten ért evolúció?

A növényeknek a helyi klíma jellemzőihez való alkalmazkodását segítő génvariánsokat találták kutatók a lúdfűben.

A vizsgálatok eredményei segítenek annak megjóslásában, hogyan reagálnak a növények a klímaváltozásra – írja Outi Savolainen finn növénygenetikus a Science című tudományos lapban bemutatott tanulmányban.

A kutatásban részt vett Magnus Nordborg, az Osztrák Tudományos Akadémia molekuláris növénybiológiai intézetének vezetője is az egyesült államokbeli Providence-ben lévő Brown Egyetem szakértőivel együtt.

Szerte Európában több mint százötven lúdfűvariáns ültettek el: Spanyolországban és Finnországban, hogy az északi és a földközi-tengeri klímát összehasonlítsák, Angliában és Németországban pedig azért, hogy teszteljék a száraz és a nedves időjárást. Megvizsgálták, hogyan növekednek és szaporodnak a növények a mindenkori helyi viszonyok között.

A szakértők végül “learatták” a növényeket és megvizsgálták genetikai állományukat, hogy olyan jellemzőket keressenek, amelyek előnyként vagy hátrányként jelentkezhetnek bizonyos éghajlatoknál.

Megfigyeléseik szerint az eltérő klímafaktorokhoz való alkalmazkodásért az örökítőanyag különböző területei felelősek. Az egyes markerek segítik a növényeket abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a megváltozott környezeti feltételekhez.

A lúdfű a genetikusok egyik kedvenc növénye, ugyanis “modellorgazmusként” megfigyelhetőek rajta az élet alapvető folyamatai. A nővény azért is megfelelő erre a szerepre, mivel viszonylag kicsi, 2000-ben teljesen megfejtett genomja alkalmas a vizsgálatokra. Életciklusa is nagyon rövid: a csírázástól a magvak éréséig mindössze 6-9 hét telik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik