Tudomány

Magyar orvosok tárták fel a hasnyálmirigy titkait

24.hu
24.hu

2011. 10. 05. 08:07

Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem kutatóorvosa és csoportja újdonságokat fedezett fel, melyek alapvetően átírják tudásunkat a hasnyálmirigy működéséről.

Korábban a témában:

A kutatás azért is fontos, mert a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak napjainkig elfogadhatatlanul magas – 5-10 százalékos –a halálozása, amelynek egyik fő oka, hogy a betegségnek még nincs specifikus terápiája.

A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyének fő feladata az emésztőenzimek, illetve bikarbonát-ionok elválasztása.

Sejtjeinek felépítése szőlőfürthöz hasonlít, ahol a szőlőszemekben az emésztőenzimek termelése, míg a szárban, a vezetéksejtekben a bikarbonátban gazdag folyadék kiválasztása történik. A szár vége a patkóbélbe csatlakozik, ahol a táplálék emésztése történik. Korábban úgy gondolták, a hasnyálmirigy vezetéksejtek által termelt bikarbonát fő élettani szerepe a gyomorból a patkóbélbe lecsorgó sav semlegesítése.

A szegedi kutatók meggyőződése volt, hogy a bikarbonátnak nemcsak a hasnyálmirigyen kívül, de a szerven belül is fontos élettani szerepe van.

Hegyi Péter és munkatársai elsőként igazolták, hogy a hasnyálmirigy-vezetéksejtek bikarbonát-elválasztásának már a szerven belül is fontos, savat semlegesítő hatása van. Ez a folyamat azért lényeges, mivel a savas közeg kiválthatja az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációját, ami hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

A szegedi kutatócsoport ismerte föl a „tripszin kiváltotta ördögi kör” jelenségét is. Az egyik legfontosabb belgyógyászati szaklapban, a Gastroenterology című folyóiratban szeptemberben közölt cikk szerint a hasnyálmirigy idült gyulladása során folyamatos, szerven belüli enzimaktiváció, illetve a folyadék- és a bikarbonát-elválasztás károsodása figyelhető meg. Ezeket a mechanizmusokat eddig külön, egymástól függetlenül vizsgálták.

Ezek a folyamatok nemcsak egymással összekapcsolva, hanem sajnos egymást erősítve zajlanak a krónikus gyulladás során. Az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációja gátolja a bikarbonát kiválasztását, ami a termelt folyadék savasodását idézi elő.

A savasodás tovább fokozza az enzimek aktivációját, ezáltal egy „ördögi kör” alakul ki, ami fenntartja a gyulladást. Ha le lehetne állítani a körfolyamatot, akkor a ma még nem gyógyítható krónikus hasnyálmirigy-gyulladás is hatékonyan kezelhetővé válna.

Ezen új eredmények közrejátszottak abban, hogy 2012-től öt esztendőn át a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer tagot magában foglaló Európai Hasnyálmirgy Társaság központja, amely irányítójának egyhangú szavazással Hegyi Pétert választották -– olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.